Teherbeesés

Több mint 60 százalékkal csökkent a férfiak spermiumszáma

Egy tanulmány szerint úgy tűnik, hogy az átlagos spermiumkoncentráció gyors ütemben csökken.
2022. November 30.
spermiumok
(Kép forrása: Getty Images)

A Human Reproduction Update című folyóiratban jelent meg egy metaanalízis, amely több mint 250 korábbi tanulmány eredményeit egyesítette, hogy meghatározza a spermiumok számának változását az elmúlt évtizedekben. Összességében az eredmények szerint a spermiumszám és -koncentráció világszerte csökken, 2008 óta évente 2,6 százalékkal, 1973 és 2018 között pedig összesen 62,3 százalékkal, számolt be róla a The Bump.

Mit jelenthet a spermiumok számának csökkenése?

A portál szerint van egy küszöb, amely alatt az alacsony spermiumszám befolyásolhatja a reprodukciós esélyeket. Ez gyakran lassíthatja a teherbeesés folyamatát.

A kutatók véleménye megoszlik abban a tekintetben, hogy ez a csökkenés ad-e okot aggodalomra globális szinten, vagy egyszerűen csak egy olyan dolog, amit érdemes alaposan figyelemmel kísérni. „Nem értjük, miért figyelhető meg ez a minta, ezért úgy gondolom, hogy egyéni szinten nehéz ennek figyelmeztetőnek lennie” – idézi a portál Dr. Michael Eisenberg-et, a Stanford Egyetem urológusát, aki az USA Today-nek nyilatkozott. Eisenberg hozzátette, hogy arra viszont figyelmeztetnie kell ennek, hogy megpróbálják megérteni.

Mi okozhatja a spermiumok számának csökkenését?

Nincs egyetlen, egyértelmű oka annak, hogy az elmúlt években miért következett be csökkenés átlagosan a spermiumok számában. Azonban számos olyan dolog van, ami miatt csökkenhet a spermiumok száma a felnőtt férfiaknál, beleértve a peszticideknek (növényvédő szerek) és más toxinoknak való kitettséget, a nagyfokú stresszt, a gyermekvállalás idősebb korra való halasztását, és akár még a túl hosszú ideig történő tartózkodást túl meleg vízben.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a dolgok változását. Az életstílus változást. Az étrendi szokások minden bizonnyal változtak” – mondta az USA Today-nek Amy Sparks, reproduktív fiziológus. „Ezen változások által megváltozott körülményeknek tesszük ki a testünket is. A megváltozott körülményekre reagálva, a spermiumkoncentráció csökkenését tapasztaljuk.”

Forrás: thebump.com