Teherbeesés

A nyugati férfiaknak 40 év alatt feleannyi hímivarsejtjük lett

A nyugati országokban élő férfiaknak 40 év alatt feleannyi hímivarsejtjük lett. Az ok egyelőre nem tisztázott.
2017. Július 28.

A nyugati férfiaknak 40 év alatt feleannyi hímivarsejtjük lett

Az Index idézte a Guardiant: azt írják, hogy a Human Reproduction Update-ben közölt kutatás szerint 1973 és 2011 között évente 1,4 százalékkal csökkent az ondóban található hímivarsejtek száma, azaz feleannyi hímivarsejtjük van, mint 40 évvel ezelőtt.

Szakértők szerint ez megdöbbentő, mert akár terméketlenséghez is vezethet egyes térségekben. Hagai Levine, a tanulmány társszerzője elmondta, a hímivarsejtek csökkenése utalhat a férfiak rosszabbodó egészségi állapotára is, ezzel pedig egyelőre senki nem foglalkozik.

Nem biztos azonban, hogy tendenciáról beszélünk, noha a tanulmány szerzői minden olyan faktort igyekeztek figyelembe venni, ami a korábbi kutatásokból hiányzott. Mégpedig azért, mert a dán Tina Kold Jensen végzett korábban egy kutatást, amelyben 15 éven keresztül vizsgálta a katonaságba jelentkező fiatalok spermáját. Ebből a tanulmányból pedig az derült ki, hogy nincs csökkenést – bár lehet, hogy csak azért, mert sokaknak eleve alacsony volt a hímivarsejt-koncentrációja.

Allan Pacey andrológusprofesszor szerint is úgy lehetne a kérdést tisztázni, ha 20-25 éven keresztül minden évben mintákat tesztelnének. A professzor arra buzdít, hogy ha valaki aggódik a hímivarsejt-koncentrációja miatt, és gyereket szeretne, az semmiképpen ne halogassa a családalapítást.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu