Teherbeesés

Teherbeesés: meddig maradnak életben a spermiumok?

Mennyi ideig életképesek a spermiumok? Milyen hosszú utat kell megtenniük, és mennyi idejük van erre?
2017. Március 31.

Teherbeesés: meddig maradnak életben a spermiumok?

Egy ejakulátumban, amelynek csupán 3-5 százaléka spermium, körülbelül 20-60 millió/ml a hímivarsejtek száma, ez tekinthető átlagosnak. Ennek nagyjából a fele mozgó sperma, de csupán ennek 30 százaléka jól mozgó. Az ejakulátum ezt követően megdermed, majd fél percen belül elfolyósodik. Az elfolyósodás alatt kiszabadulnak a spermák és megindulnak a petevezeték felé. Ez az út 15 cm-t jelent és kb. 50 perc alatt teszik meg. Ez persze nem kőbe vésett idő, vannak ennél lassabb és gyorsabb mozgásúak is.

A petevezetékben találkozik egymással a hímivarsejt és a petesejt, itt történik meg a megtermékenyítés.

Tehát az, hogy az ejakuláció után mennyi idő múlva történik maga a megtermékenyítés, függ a spermák gyorsaságától, és attól is, hogy hol van épp a petesejt (lehet, hogy éppen a petevezetékben várakozik, de az is lehet, hogy várni kell rá pár napot, ebből az is következik, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a leggyorsabb sperma jut végül célba). Minimum 5-10 perc múlva meg is történhet a megtermékenyítés, de az is lehet, hogy 1-2 napot várat magára. A spermiumoknak ez nem okoz problémát, mert akár 48 órát is elélnek, életképesek a petevezetékben. Így ha később lesz peteérés, akkor a petesejt találkozhat a hímivarsejtekkel a petevezetékben.

A spermium élettartama a környezeti tényezőktől és a hőmérséklettől is függ: 37°C-on 15-18 óra, 20°C-on 40-72 óra, a hüvelyben két óra, a petevezetékben 48 óra.

Akkor beszélhetünk megtermékenyítésről, ha a spermium magjának 23 kromoszómája találkozik és egyesül a petesejt magjának 23 kromoszómájával, ezzel egy új sejt keletkezik, a zigóta.

Kapcsolódó cikkeink: