Terhesség

A férfi termékenysége

A "mindent a baba egészségéért" hadműveletet néhány hónappal a tervezett fogantatás előtt meg kell kezdeni.
2013. Szeptember 30.

A környezet

Régi tapasztalat, hogy a túlzásba vitt fizikai munka és kimerítő testmozgás nem kedvez a fogamzásképességnek. A “menedzsertípusú”, túlhajtott életmód és az ezzel járó testi és lelki kimerültség is csökkenti a fogamzás esélyét. Nemcsak a munka mennyisége, hanem körülményei is fontosak a várandósság szempontjából: ha a szülők veszélyes vegyszerekkel, szerves oldószerekkel, egészségre ártalmas festékekkel, sugárzó anyagokkal dolgoznak, jobb, ha minél előbb felhagynak e tevékenységgel.

Jól tudjuk, hogy ez a tanács nehezen fogadható meg a hazai munkaerőpiaci helyzet ismeretében. Egy bőrdíszműves vagy vegyész nem pattanhat föl a székéből: gyerekek, egészséges babát szeretnék, ha összejött, újra találkozunk. A legtöbb, amit tehet, hogy a lehető legpontosabban betartja a munkavédelmi előírásokat.

Kevesebb spermium

Már csak azért is érdemes a férfi egészségére is figyelmet fordítani, mert az utóbbi évtizedekben a Föld bizonyos országaiban jelentősen csökkent a férfiak nemzőképessége. Ezt legtöbben akörnyezetszennyezésnek tulajdonítják, hiszen a jelenség főként a fejlett iparú országokban szembetűnő. Ha milliliterenként 20 millió spermium jelenik meg, ebből 35 százalék érett, ezek 50 százalékának jó a mozgáskészsége, akkor jó nemzőképességről beszélünk. Ha az értékek ez alatt vannak, csökken az esély a megtermékenyítésre. Gyakran előfordul, hogy a spermiumok számával nincs gond, de a rendelkezésre álló sejtekéretlenek.

A férfi spermiumtermelő szövete nagyon érzékeny. Az érést megzavarja a kelleténél akár csak néhány fokkal magasabb hőmérséklet is. Ezt okozhatja az, hogy a herék még megszületés után sem szállnak le a herezacskóban, hanem a melegebb hasüregben vagy a lágyékban maradnak. Felnőttkorban a szoros, szűk nadrágok árthatnak az érési folyamatnak. A spermiumok mennyiségéről és minőségéről több, különböző időpontban végzett vizsgálat adhat csak értékelhető információt.

A férfiaknál a tesztoszteron csökkent mennyisége okozhat termékenységi problémákat. Nemcsak nemzésképtelenség, hanem általános gyengeség és a szexuális késztetés hiánya is együtt jár ezzel az állapottal. A hormonhiányt vérvizsgálattal ki lehet szűrni.

Fertőzések

Nem árt utánajárni annak, hogy egészséges-e az “alapanyag”. A családtervezési központokban fel szokták ajánlani az ondó fertőzöttségének vizsgálatát, de ezt urológiai vagy andrológiai szakrendelésen is bárki kérheti. Fontos tudni, hogy nem elég csak a leendő szülők egyikét meggyógyítani, hiszen hamarosan visszakaphatja a bajt élete párjától. Ha a nő hüvelygyulladásban, férfi prosztatagyulladásban, vese- vagy hólyaggyulladásban szenved, szinte biztos, hogy partnerét is veszélyezteti. Ha nem együtt kezelik őket, előfordulhat, hogy újra és újra visszafertőzik egymást (mintha pingpongot játszanának a kórokozóval).

Hererák

A hererák kialakulásának oka ismeretlen. Viszonylag ritka betegség, főleg a fiatal férfiakat érinti. Nem jelentkezik fájdalom, láz, gyulladás, csak tapintással észlelhető a herékben egy keményebb csomó. Nagyon fontos ezért a herék rendszeres önvizsgálata.

Ha a betegségre fény derül, az azonos oldali here, mellékhere és herevezeték egyidejű eltávolítása szükséges. Bizonyos daganatfajtáknál a sugárkezelés és a kemoterápia elkerülhetetlen. Az utóbbi évtizedekben ahererák kezelési eredménye lényegesen javult, közel 100 százalékig gyógyítható. A hererák egészen ritka kivételektől eltekintve, csak az egyik herét érintő megbetegedés. Ha a rákos herét el is távolítják, amegmaradt másik, teljességgel pótolni tudja az elvesztett here funkcióját.

A beteg nem válik impotenssé és nemzőképességét sem veszíti el, mert a megmaradt here elegendő spermiumot termel és a hímvessző normál merevedési képessége is megmarad, vagyis az érintett személy képes marad teljes értékű szexuális élet folytatására. Hosszas kemoterápia esetén azonban csökkenhet a termékenyítő képesség.

Kapcsolódó cikkeink:

Sok férfi nem tudja, hogy ezek is rontják a termékenységüket

Az alvás befolyásolhatja a férfiak termékenységét

Forrás: Kismama magazin