Gyerek

A környezetszennyezés és a tisztább otthonok miatt nő az allergiások száma

Egy friss felmérés szerint elképzelhető, hogy 2025-ra az Egyesült Királyság népességének fele szénanáthával, asztmával és egyéb allergiával küzd majd, amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak.
2016. Augusztus 03.

Ennek oka a közlekedéssel járó környezetszennyezésben és a tisztább otthonokban rejlik – derül a kutatásból.

Jelenleg négyből egy ember küzd legalább egy típusú allergiától, és évente mintegy 5 százalékkal nő az allergiás megbetegedések száma. A szenvedők fele gyerek, és 2025-re az asztma lesz a leggyakrabban előforduló gyerekkori betegség, aminek egészségügyi költsége a leginkább magasra rúg majd.

A közlekedési légszennyezettség, a kínosan tiszta otthonok (és ezáltal kevesebb gyerekkori fertőzés) mellett a különféle pollenek is komoly problémákat okoznak majd. Az allergiás reakcióval küzdő emberek száma egyre drasztikusabban növekszik, az elmúlt években megduplázódott az ételallergiások száma is.

A legsúlyosabb allergiás reakció, az anafilaxia miatt kórházba szállított betegek száma 1992 és 2012 között 615 százalékkal nőtt.

„Az allergiával küzdő emberek száma és az allergiás reakciók intenzitása elképesztő mértékben növekszik, és ez a tendencia várhatóan a továbbiakban is folytatódik. Várhatóan tíz éven belül a népesség fele küzd majd szénanáthával, asztmával és különféle ételallergiákkal” – fogalmaz a Manchesteri Egyetem munkatársa, Sheena Cruickshank.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Ritkábban asztmásak a tanyán nevelkedő gyerekek
  • Megelőzhető az asztma gyermekkorban?
  • Allergiáról minden szülőnek
  • Tucatnyi segítség, ha szénanáthás vagy
  • Forrás: Medipress