Gyerek

Így takaríts bababarát módon!

Kúszik-mászik már a gyerkőcöd? Vagy elkezdte egyedül használni a vécét? Akkor te is biztos állandóan takarítasz. Most abban segítünk, hogyan teheted mindezt bababarát módon!
2014. Október 22.

Ugye nálad is rengeteg tisztítószeres flakon áll a lakásban? Nem is gondolnád, de ezek nagy részére nincs is szükség a takarításhoz, és sokkal olcsóbban, természetesebb, baba- és környezetbarát módon is lehet tisztaságot varázsolni az otthonotokba! Sajnos a boltok polcain sok olyan tisztítószert találhatsz, melyek olyan klórozott hatóanyagokat, sőt erős savakat illetve lúgokat is tartalmaznak, amelyek károsak lehetnek gyermeked egészségére.

Ezeknek a tisztítószereknek közös jellemzője még, hogy szennyezik a környezetet, de ezenkívül irritálhatják a tisztítószert használó bőrét, és szemét, esetenként allergiás reakciókat válthatnak ki. A legtöbb ilyen áruhoz még illatosító anyagokat is hozzáadnak, amik belélegezve szintén egészségkárosítóak lehetnek. Természetesen a legtöbb drogériában elérhetőek már bio takarítószerek, de ha nem akarsz vagyonokat fizetni értük, akkor elég csak az otthoni spájzból előhoznod pár dolgot, és ragyogni fog a lakás!

1. Ecet

Az ecet az egyik legolcsóbb és legnépszerűbb természetes tisztítószer. Szagtalanító, tisztító és fertőtlenítő erejét a vécé kényes területén is bevetheted. A helyiség bármely részét érdemes átmosni ecetes vízzel – az ülőkét és a padlót is -, ehhez elég az alacsonyabb töménységű változatot használnod. A vécécsészébe önts tömény ecetet, majd hagyd állni pár percig, végül keféld át alaposan és öblítsd le. Az ecet nagy hasznodra lehet az ablakpucolásnál is!

A nagyon piszkos ablakot először is ecettel dörzsöld be, majd az öblítővizébe tegyél egy evőkanál, a gyógyszertárakban kapható háztartási alkoholt, így sokáig tükörfényes lesz az ablak. Ronggyal vagy újságpapírral töröld szárazra. Arra figyelj, hogy a végén szellőztess, mert az ecetnek is kellemetlen, zavaró szaga lehet.

Így takaríts bababarát módon!

2. Szódabikarbóna

Ha a gyermeked már nagyobb “felfedezőutakat” tesz a konyhába vagy a fürdőszobába, akkor használj a tisztításhoz szódabikarbónát! Egy szivacsra szórj belőle, és töröld át a csempét a szivacs nem dörzsis részével, mert az karcolhat. A fugákat a szivacs dörzsi részével is átsúrolhatod, majd végül bő vízzel öblítsd le. A szódabikarbóna segítségével még egyéb más makacs szennyeződésektől is megszabadulhatsz, sőt ha a bármelyik lefolyóval van problémád, akkor ott is igazi varázsszer lehet.

3. Mosószóda

A mosószóda univerzális tisztítószer. A szennyezett PVC- és linóleumpadlót vagy járólapot remekül tisztíthatod, ha egy liter meleg víz és egy evőkanál mosószóda keverékével mosol fel. Makacsabb szennyeződések esetében oldj fel mellé egy kis növényi szappant is a felmosó vízben! De ezzel a keverékkel a legmocskosabb tűzhelyeket, és a legzsírosabb csempét is tisztává tudod varázsolni.

Takarítással kapcsolatos 3 jó tanács

– Fertőtlenítőszerek alkalmazására a reklámokkal ellentétben csak ritkán van szükség, kerüld a gyakori és rendszeres használatukat!

– A túlzottan steril gyermekkori környezet fokozza a későbbi allergiára való hajlam kialakulásának esélyét!

– Ne feledd: a forró víz szinte minden kórokozót elpusztít!

Kapcsolódó cikkeink: