Kisgyerek

A háztartási tisztítószerek a legveszélyesebbek a kicsikre

Az Egyesült Államokban 1990 óta felére csökkent a háztartási balesetek száma, de így is évente közel 12 ezer, 6 év alatti gyermekek kerül kórházba olyan mérgezéssel, amit háztartási vegyszerek okoznak, hívja fel a figyelmet egy új tanulmány.
2010. Szeptember 08.

A hipó a leggyakoribb balesetforrás, ami a sérülések 37,1 százalékát okozza. A legtöbb esetben (40,1 százalékában) szórófejes flakon volt a baleset okozója. Míg a kupakos vegyszerek által okozott mérgezések száma a vizsgált időszak alatt lecsökkent, addig a szórófejes-balesetek száma nem változott, számoltak be a kutatók.

“A legtöbb háztartási tisztítószert szórófejjel árulják, mert így egyszerűbb, kényelmesebb a használatuk. De míg a kupakos vegyszereket gyerekzárral látják el, addig a szórófejes flakonok ravaszát egy kisgyermek is könnyedén meghúzza” – magyarázza Lara B. McKenzie az Egyesült Államok Országos Gyermekkórháza Sérüléskutató Központjának vezető tudósa.

“Ráadásul a most kapható tisztítószerek flakonjának attraktív címkéi, színes folyadékkal megtöltve, a gyerekeket üdítőitalra emlékezteti” – teszi hozzá a McKenzie, aki az Ohioi Egyetem gyermekgyógyászati docense is egyben.

Az Országos Gyermekkórházban 1990 és 2006 között 267 ezer, 5 év alatti kisgyermek esetét követték figyelemmel, akik háztartási baleset miatt kerültek be. Ez idő alatt az összes baleset 72 százalékát 1 és 3 év közötti kisgyermekek szenvedték el.

Az eredményeket augusztus 2-án publikálták az interneten, nyomtatásban a Pediatrics gyermekgyógyászati folyóirat szeptemberi számában fog megjelenni.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint a háztartási vegyszereket mindig eredeti csomagolásukban, gyermekektől elzárt helyen tartsuk, lehetőleg gyermekzáras flakonokat vegyünk, és fordítsunk nagy gondot a már nem használt vagy megmaradt vegyszerek elhelyezésére.

“E tanulmány is bizonyítja, hogy még mindig nagyon magas az ilyen jellegű balestek száma. Ráadásul amellett, hogy súlyos megbetegedéseket okozhat, drága is a kezelése. Ha azt vesszük, hogy egy mérgezés kezelési költsége 1000 dollár, akkor az egy évben közel 12 millió dollár egészségügyi kiadást jelent” – teszi hozzá Dr. Robert Geller, az atlantai Georgia Mérgezési Központ igazgatója. “Nagyon gyakoriak azok a balesetek, amikor takarítás közben egy pillanatra a pulton hagyják a tisztítószert, amit a kisgyermek ekkor kaparint meg. Ezért mindig zárjuk alaposan vissza a flakonokat, hogyha éppen nem használjuk” – figyelmeztet Dr. Geller.

Ez történt az 1 éves Keegan Ensignnel, akit háztartási baleset miatt ápoltak a korházban ez év elején. Édesanyja elmondta, hogy gyerekek az udvaron autómosósat akartak játszani. Ő kivitt egy flakon autósampont, és míg egy pillanatra elfordult, legkisebb gyermeke beleivott a flakonba. A kicsi fuldokolva köhögött és zihált. Az édesanya először a Mérgezési Központot hívta, ahol azt tanácsolták neki, hogy nézesse meg a gyereket a kórházban, nem került- e a vegyszerből a gyermek tüdejébe. A kicsi teljesen meggyógyult, édesanyjának pedig egy életre szóló tanulságul szolgált ez az eset.

“Ha nem tudjuk elzárni a tisztítószereket, legalább a szórófejet tekerjük ‘zárva’ pozícióba. Ha gyermekünk mégis valamilyen mérgező vegyszerrel érintkezik, hívjuk azonnal a gyermekorvost, ha elveszti eszméletét, akkor pedig a mentőket” – figyelmeztet McKenzie.

Forrás: Medipress