Kisgyerek

Mérgezések

A leggyakoribb mérgezések az otthon rosszul tárolt orvosságok (tabletták) bevételéből adódnak. Abból induljunk ki, hogy bármit eszik is meg a gyermek a gyógyszerszekrényből, az számára mérgező.
2003. Július 15.

Már kis mennyiségű altató, nyugtató, antidepresszáns is elég lehet ahhoz, hogy egy gyerek meghaljon tőle.

Gyógyszerek

Az 1-5 éves gyermekek minden tablettát megesznek, csak a nekik felírt gyógyszert veszik be nehezen.

Megelőzés

  • Vásároljunk egy biztonsági zárral ellátott gyógyszerszekrényt. A gyógyszer ezen a szekrényen kívül sehol másutt nincs biztonságos helyen. A gyerek a magasan lévő szekrényhez fel tud mászni, a közönséges kulcsos zárat ki tudja nyitni, a rejtekhelyet pedig felfedezheti. Még az “ártalmatlan” gyógyszereket is el kell zárni a gyógyszerszekrénybe, miután a napi adagot kivettük a dobozból.
  • A gyógyszereket ne hagyjuk elől abból a célból, hogy el ne felejtsük bevenni őket. Ehelyett írjunk ki magunknak valahová egy feltűnő figyelmeztetőt. (Ez a fogamzásgátló tablettákra is vonatkozik!)
  • Ha nem okvetlenül fontos, ne hordjunk a retikülünkben gyógyszert. Ha valamilyen orvosságot mégis magunkkal kell vinnünk, olyan dobozba tegyük, amelyet a gyermek nem tud kinyitni.
  • Ne engedjük a gyermeket üres gyógyszeres dobozzal játszani. Tévedésből gyógyszerrel telt doboz is keveredhet az üresek közé, másrészt a gyermek hamar megtanulja, hogyan kell kinyitni azokat a “biztonságos” gyógyszeres dobozokat.
  • Idősebb emberekhez ne menjünk váratlanul látogatóba. A nagyszülők például gyakran felejtenek egy-egy altatót az ágy mellett, “szívgyógyszert” a zsebeikben, hashajtókat a fürdőszobában.
  • Ha utazunk, különösen vigyázzunk a gyógyszerekre. Legjobb, ha zárható pipere- vagy aktatáskában tartjuk őket.

Mind a saját tévedéseinket, mind a gyerek hibáit próbáljuk kivédeni. Ne adjunk be gyógyszert sötétben, mindig ellenőrizzük a címkéket. Az egyik betegség után megmaradt vagy az egyik gyermeknek felírt gyógyszert ne kapja meg a következő betegség alkalmával ugyanaz vagy a másik gyerek. Ha a gyógyszeres üveg címkéjén elmosódott az írás, írjuk rá újra a gyógyszer nevét.

Egyéb gyakori mérgezést okozó szerek

Háztartási tisztítószerek: Mindegyiket veszélyesnek kell tekinteni, lehetnek közöttük lúgok, (hipó, trisó) lehetnek savak (sósav, fertőtlenítő szerek) és lehetnek kőolaj-származékok (kárpittisztító, bútorfényező).

Növényvédő-szerek: A rovarölő szerek, gyomirtók, gombaölő szerek veszélyesek. Van közöttük olyan is, amelyik már kis mennyiségben halált okozhat.

Növényi mérgek: Számos növény vagy növényi rész, pl. a tiszafa bogyója,, az aranyeső magja vagy a nadragulya rendkívül mérgező. A fagyal bokor és a babér bogyói kevésbé ugyan, de szintén veszélyesek.

Élvezeti cikkek: A dohány, ha lenyeli a gyermek, számára halálos méreg lehet. Egyetlen cigaretta megölheti az egyéves gyermeket! Az alkohol is meglepően mérgező. A kisgyermek belehalhat, ha meghúz egy tiszta szeszes üveget.

Garázs és műhely: Az olajos festékek, hígítók, például a terpentin, az autófényezők, benzin csak néhány a veszélyes mérgek közül, amelyeket a gyermek könnyen megtalálhat, és megehet vagy megihat.

Olyan sokféle tisztítószer, kerti vegyszer és piperecikk létezik manapság, hogy reménytelen vállalkozás számon tartani, melyikük mit tartalmaz. Ezért inkább ne kockáztassunk semmit: tekintsük úgy, hogy mindegyik mérgező, ha a gyermek lenyeli.

Megelőzés

  • Az összes tisztítószert magasan lévő szekrényben vagy polcon tartsuk, ahol a gyermek nem éri el.
  • A kerti szerszámkamrákat, garázsokat és műhelyeket mindig zárva kell tartani. A veszélyes dolgokat a helyiségen belül is zárt szekrényben tároljuk.
  • A veszélyes kozmetikumokat a gyógyszerszekrényben tartsuk.

Tennivalók mérgezés esetén

Ha a gyermek bármilyen tablettát, dohányt, alkoholt vagy mérgező bogyót nyelt le, távolítsuk el a szájából a méreg le nem nyelt maradékát. Sav és lúg mérgezés kivételével a gyermeket hason fekve hánytassuk meg, itassunk vele egy nagy pohár tejet, ez felhígítja, esetleg közömbösíti a gyomorba került mérget, öblítsük ki a gyerek száját, töröljük le vizes szivaccsal a rákerült anyagot, majd haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Legjobb rögtön kórházba menni. Vigyünk magunkkal a megevett méregből ill. tablettából.

Mit ne tegyünk?

Ne adjunk a gyereknek hagyományos hánytatókat, ne hánytassuk hanyatt fekve, vagy ha félálomban van, mindkét esetben belélegezheti a hányadékot. Ha háztartási tisztítószerrel, kerti permetező szerrel, hígítóval, benzinnel vagy paraffinnal, tehát maró anyaggal mérgezte meg magát a gyermek, akkor ne hánytassuk. Ezek a szerek másodszor is végigmarnák a száját és a gyomrát, ezen kívül hányás közben be is lélegezheti a gyermek.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu