Kisgyerek

Szén-monoxid-mérgezést kapott egy kislány Budapesten

A legtöbben azt gondolják, hogy szén-monoxid-mérgezést csak télen lehet kapni, azonban a kánikulában sem árt az óvatosság!
2024. Július 11.

Mint friss Facebook-posztjukban írják a Magyar Gyermekmentők, a napokban egy mellkasi fájdalomra panaszkodó 11 éves kislányhoz riasztották őket, egy budapesti lakásba.

A gyorsan kiérkező szakemberek a helyszínen megvizsgálták a kis beteget, akinél magas szén-monoxid-szintet mértek, sőt a levegőben is jelen volt a veszélyes gáz. Mint a hozzáértők írják, vélhetően zuhanyzás közben, a vízmelegítőből szabadulhatott ki a veszélyes anyag, aminek jelenlétét nem jelezte a család CO-riasztó készüléke.

zuhanyzó

Az eset szerencsére nem végződött tragédiával, a megelőzésre azonban most, a nagy melegben is gondolni kell. 

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai a következő tanácsokat osztották meg, hogy minél nagyobb biztonságban lehessünk:

  • Nagyon fontos, hogy csak a Katasztrófavédelem honlapján megtalálható, bevizsgált és biztonságosan működő készülékeket vásároljuk meg, illetve használjuk!
  • A szén-monoxid mérgezés tünetei nagyon általánosak lehetnek (fejfájás, émelygés, szédülés) és nem is feltétlenül egyszerre jelentkeznek az egy légtérben tartózkodóknál. A szóban forgó esetben az édesanyának még nem voltak tünetei, de a mentősök mérései már nála is emelkedett szén-monoxid szintet mutattak.
  • A nyári időszakban a zárt nyílászárók, légkondicionáló készülékek használata mellett a légcsere is csökken, ami emelheti a mérgezés kockázatát.

Nyitókép: Magyar Gyermekmentő Alapítvány – Facebook oldal