Baba

11 hatékony takarítási tipp

Nem sok olyan háziasszony akad, aki imád takarítani, ugyanakkor mindenki tiszta lakásra áhítozik. Összegyűjtöttünk 11 praktikus tisztítási tippet, hogy gyorsabban és jobban menjen a munka.
2015. Május 20.

Takarítás? Na jó, essünk neki!

Expressz mikrótisztítás

Egy mikrózható kancsót tölts félig vízzel, majd csavarj bele egy teljes citromot. Tedd a koszos mikróba, forrald fel a vizet benne, és hagyd, hogy a citromos gőz bejárja a mikró belsejét. Most már csak le kell törölni a fellazított ételmaradékokat a készülék faláról. Az eredmény: csillogó tisztaság a javából.

Toll a monitoron? Megesik

A gyerekek mindent képesek összefirkálni. A monitort is. Nedves ronggyal nem jön le, ne is próbáld. Körömlakklemosóval és hasonlókkal ne ess neki. Inkább rakj fehér fogkrémet egy puha rongyra, s azzal töröld át óvatosan a firkát. Meglásd, gyorsan lejön. Ha eltávolítod a fogkrém maradékot, akkor nyoma sem marad a gyermek spontán alkotásának.

Felturbózott cipőszárítás

Hogy gyorsabban száradjanak a cipők, gyűrj össze gombócba újságpapírt és tömködd bele a cipőbe. Az újságpapír gyorsan és szépen felszívja a nedvességet.

Súrolj fogkrémmel!

A cipő szélének, a hűtő tömítésének és az ezüstnek a tisztítása könnyen megoldható fogkrémmel, ha nincs otthon professzionális súrolószer. Ha már a fogaknál tartunk…, bevetheted a régi fogkefét is, könnyebben hozzáférsz vele a megközelíthetetlennek tűnő mocskos részekhez. (És még a környezetet is védted az újrahasznosítás által.)

Üvegpalack-kosztalanítási hadművelet

Ha nincs üvegmosód, vagy nem olyan, ami az adott üveghez passzol, akkor hívj segítségül egy kis nyers rizst. Szórj bele az üvegbe egy adagot, önts bele meleg vizet, majd ezt turbózd fel egy kis mosogatószerrel. Végül rakd rá a kupakot és már lehet is rázni. A rizs elvégzi a tisztítást.

WC-tisztítás kicsit másképp

Nincs otthon WC-tisztítószer, de kóla igen? Önts a WC-be este egy adagot, majd reggel a WC-kefével sikáld át, öblítsd le. Voilá! Csillog!

A legutálatosabb dolog – a reluxa tisztítás

Nem férsz rendesen hozzá a reluxához? Húzz a kezedre egy leharcolt, kidobandó zoknit vagy puha kesztyűt. Azt mártogasd bele valamilyen bőrbarát és vegyszermentes, tisztítószeres vízbe. (Lehet ecetes, mosogatószeres víz is, ha nincs bőrbarát, általános tisztítószered.) A kezed könnyedén befér a lapok közé, így gyorsabban halad majd a munka.

Morzsa, haj, szőr a kanapén? Nem sokáig!

Sok helyen árulnak tapadó felülettel ellátott “tisztító hengert“. Szerezz be egyet! Kapóra jöhet, ha villámgyorsan szeretnéd összeszedni az ülőalkalmatosságról a kevéske állatszőrt, hajszálat, port, szöszt vagy a morzsát. Lényegesen könnyebb és hatékonyabb, mint akkurátusan, kézzel összecsipegetni, vagy előhalászni a porszívót a gardrób mélyéről egy kevéske kosz miatt.

Vízköves zuhanyfej

Egy zacskóba rakj (némileg) hígított citromlevet vagy ecetet, majd lógasd bele a zuhanyfejet, és rögzítsd a zacsit egy gumival vagy zsineggel. Pár óráig feltétlenül maradjon az oldatban a zuhanyrózsa, de akár ázhat egész éjszaka. Hurrá! Megszabadultál jó néhány perc súrolástól. Addig játssz a gyerkőccel, vagy szürcsölj el egy kávét, vagy takarítsd a lakás másik szegletét.

Popsitörlő, bármire

Ha sietsz valahova, de nem volt idő előző nap cipőt tisztítani, gyorsan kapj elő egy popsitörlőt, és töröld át vele a cipőt. (Ha nincs popsitörlő otthon, okvetlen szerezz be!) Ezzel időt takarítasz meg, hisz nem kell rongyot keresgetni, vizezgetni. (A régi, beszáradt popsitörlő is jó szolgálatot tehet WC-, konyha-, fürdőszoba-, párkánytakarításkor, vagy az autó műszerfalának tisztításakor. Mindenképp jobb, mintha csak szimplán kidobod.)

Tea és kávémaradék a bögrékben

Tégy egy kis szódabikarbónát a pohárba, bögrébe. Engedj bele meleg vizet, és hagyd ázni legalább félóráig. Nem kell súrolni, gyorsan lejön a folt.Kapcsolódó cikkeink: