Baba

Így kell takarítani a baba körül

A kisbabák mindent összefognak, a szájukba vesznek, megérintenek. Most a koronavírus járvány miatt is fontos, hogy a baba eszközeit ha kell, naponta fertőtlenítsük.
2020. Március 24.
Ha kisbabád van, ezeket a tárgyakat gyakran tisztítsd meg (fotó: Getty Images)

A kézmosás mellett a cseppfertőzés elkerülése miatt különösen fontos a megfelelő köhögés, tüsszentés etikettjének betartása, ami egy felnőtt esetében könnyebben, egy kisgyermek esetében nehezebben vagy egyáltalán sehogy sem megy. Olyan helyzet soha nem lesz, amikor minden makulátlanul tiszta és sehol egy baktérium, ez nem is cél, de vannak olyan babaeszközök, amelyeket mindennap érdemes tisztítani, fertőtleníteni.

Cumisüveg

A cumisüveget és összes tartozékát minden használat után meg kell tisztítani. Napi fertőtlenítésre a cumisüvegek esetében a 3 hónaposnál fiatalabb babák, a koraszülöttek és a legyengült immunrendszerű csecsemőknél szükséges.

Cumi

Mivel a nyállal és az orrváladékkal is kapcsolatban lehet a cumi, ezért naponta többször is szappanos vízzel meg kell tisztítani. Hetente egyszer sterilizálhatjuk is.

Etetőszék

Mondanunk sem kell, hogy minden használat után és használat előtt kötelező letisztítani az etetőszéket, beleértve a tálcát, magát az széket és minden egyéb tartozékot is (aki etetett már kisbabát jól tudja, hogy mennyire ragacsos, maszatos, ételmaradékos tud lenni az etetőszék). Meleg szappanos vízzel könnyen eltávolíthatjuk a szennyeződéseket. Antibakteriális törlőkendőt is használhatunk.

Pelenkázó

Elég gyorsan szennyeződő felület, naponta több alkalommal is meg kell tisztítani, minden egyes használat után. Nem csak a felületén, hanem mindenhol, tehát a hátulján is. Antibakteriális törlővel vagy meleg, szappanos vízzel tisztítsuk meg.

Fürdőjátékok

Sokan azt hiszik, hogy mivel a fürdőjátékok sokat vannak meleg vízben, ezért nincs is különösebben nagy szükség a tisztításukra. Ez nagy tévedés! Igazi baktérium tenyészet melegágya a fürdőjáték, érdemes időről időre megvizsgálni, hogy nem penészedett-e be. Meleg szappanos vízben vagy ha lehet, akkor mosogatógépben tisztítsuk meg.

Játékok

Úgy általában a baba játékait hetente egyszer érdemes megtisztítani. Gyakrabban akkor kell, ha beteg valaki a családban, vagy ha több gyerek is játszik ugyanazokkal a játékokkal. A nem fajátékokat meleg, szappanos vízben, mosogatógépben vagy fertőtlenítőszerrel is megtisztíthatjuk.

Azokat a játékokat, amelyeket a baba a szájába vesz, például csörgő, rágóka, különösen érdemes gyakran megtisztítani.(Cikk forrása: romper.com)