Baba

Érkezik a baba? Fertőtleníts!

A kórházból hazahozott újszülött érzékeny környezetére. Megóvhatjuk a fertőzések nagy részétől, ha alaposan megtisztított lakással várjuk hazaérkezését.
2013. Szeptember 27.

Az újszülött környezetében eleinte jobban kell vigyázni a megfelelő hygiénés rendszabályok betartására. Az újszülött még nem rendelkezik saját védekező rendszerrel, de az anyai immunanyagok még keringenek a vérben, és megvédik azokkal a fertőzésekkel szemben, amiken az anya is átesett.

Az új környezet azonban mindenképpen tele van veszélyekkel, ezért lehetőleg tisztán kell tartani mindent, ami a baba közelébe kerül. Ez érvényes a kiságyra, ágyneműre, cumira, ruhákra és persze az elkészített ételre is. A legtöbb súlyos fertőzést a csecsemő szájon keresztül vagy a környezetéből származó cseppfertőzéssel kapja.

A kórházból való hazaérkezés előtt érdemes az apukáknak az újszülött leendő környezetét fertőtlenítőszerrel gondosan lemosni. Erre legjobban a neomagnolos víz felel meg. A gyerekágyat és a padlót is át kell törölni. Nem célszerű az újszülött szobájában sok porfogó bútort, könyvet tartani.

Kezdetben a virágok és a zöld növények is kerülendők. A ruhákat, ingeket, rugdalózókat főzőmosással kell kimosni, érdemes vasalni is, mert ez is fertőtlenít. Ma már szinte mindenki egyszer használatos pelenkát használ a csecsemő tisztába rakásánál, de a lemosásnál és a fej alá használt ruhafélét, törülközőt, pelenkát szintén főzőmosással kell előkészíteni, majd átvasalni.

Minden edényt és cumisüveget legalább napjában egyszer ki kell főzni, és előtte mosószerrel kimosni, majd többször kiöblíteni. Ez a szabály érvényes a főzéshez használt edényekre és eszközökre is (kiskanál, fedő, orrszívó stb).

Később a szigorú szabályokat enyhíteni lehet, de ez nem jelenti azt, hogy a gyümölcsöt, zöldséget fogyasztás előtt nem kell megmosni bő vízzel. Az sem célszerű, ha a kisgyermekek a padlón kúszva mászva mindent a szájba véve és lenyelve “felporszívózza” a lakást, de ugyanakkor a két-három éves gyermeket már nem kell és nem is szabad steril körülmények között tartani.

A leesett, lepottyant gyümölcsöt, meg kell mosni, mielőtt a gyermek megeszi, de attól sem kell kétségbeesni, ha egy lepottyant kekszet vagy kiflidarabot azonnal a szájába veszi és megeszi. Ettől nem történik nagyobb baja, és ha éppen nem látjuk, úgyis megteszi. Természetesen meg kell arra is tanítani, mit nem szabad a földről felszedni és megenni, de ezt próbáljuk ne szigorúan, hanem inkább játékosan megmagyarázni a legkisebbeknek is.

Ezek is hasznosak lesznek:

  • Így takaríts bababarát módon!
  • Nincs mese, ismét takarítani kell!
  • 11 hatékony takarítási tipp
  • Porallergia – Egy ágyban alszol az ellenséggel?
  • Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu