Baba

Elképesztő penésztelep lehet a fürdőjátékokban

Nedvesség és pára: ideális terep a penésznek - sajnos ezt a fürdőjátékok nem tudják.
2022. Szeptember 07.
Fotó: Getty

Sok cikket olvashattunk már arról, hogyan kell szakszerűen tisztítani a fürdőjátékokat, ám semmi sem olyan látványos, mint egy videós bemutató. Egy TikTok-felhasználó, gabica9305 egész egyszerűen kettévágott egy gumibárányt, hogy szemléltesse, mekkora is a probléma. Nos, nagy. A kívül hófehér bárány bizony szénfekete belül a szennyeződésektől és penésztől.

Elsőre meglepő, de tulajdonképp nem várhatunk mást, hiszen ha belegondolunk: ezek a játékok sokat áznak vízben, aztán állnak a párás levegőben, kiszáradni pedig sosem tudnak teljesen. Mivel többnyire valahol van rajtuk egy pici lyuk, ott beszivárog a víz, a spórák pedig elszaporodhatnak.

Szellőztetni lehetetlen őket, és a kommentelők szerint az sem volt megoldás, ha ragasztópisztollyal egyszerűen beragasztották a lyukat az állatkákon arról nem beszélve, hogy így eltűnik a sípoló vagy spriccelő funkció – amennyiben van ilyen az adott darabnak.

Érdekes, hogy mások pont az ellenkezőjével próbálkoznak: még nagyobb lyukat vágnak a játékra, hogy azon keresztül a belsejét is kisúrolhassák.

Van olyan szülő is, aki inkább nem is ad ilyesmit a gyermekének – vagy csak a gyerekszobában, szárazon.

Az ember azt gondolhatná, hogy időnként egy alapos súrolás megtisztítja ezeket a tárgyakat, de belül ugye ez nem használ. És sajnos az sem számít, hogy sokat áznak szappanos vízben amúgy is.

Egy 2018-as, a Nature Research Journals folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fürdőjátékokban – függetlenül attól, mennyi szappant látnak esténként -, könnyen elszaporodhatnak a különböző kórokozók és nem kívánt mikroorganizmusok – írtuk korábban mi is.

Dr. Jennifer Foersterling, a Washingtoni Egyetem gyermekorvosa elmondta a Parents.com-nak, hogy a legtöbb gyermek immunrendszere képes arra, hogy megküzdjön a fürdőjátékokban található kórokozókkal. De az immunhiányos gyerekekre, illetve a penészre allergiásokra negatív hatással lehetnek ezek súlyos légzőszervi betegségeket, például asztmát vagy tüdőfertőzést okozva.

Ha mégis ragaszkodunk ezekhez az egyébként aranyos kis játékokhoz, először is mossuk ki őket rendszeresen fertőtlenítőszeres vízzel – persze higítva, és alaposan öblítve. De természetes szert is választhatunk: az ecetes áztatás hatékony lehet.

Az sem ördögtől való, hogy egyszerűen bedobjuk a mosogatógépbe – már ha nem jelzi a gyártó, hogy magas hőre olvadnak. A keményebb műanyagból készülteket egyébként ki is főzhetjük.

Címlapfotó: Getty