Baba

Így moss helyesen kezet!

Ha eddig úgy gondoltad jól mosol kezet, eláruljuk: valószínűleg nem. Ilyen a WHO hat lépéses technikája, mely a szakemberek szerint a leghatékonyabb.
2016. Május 03.

A kézmosás a legegyszerűbb, leghatékonyabb és legolcsóbb módja a kórokozók elterjedésének megelőzésére, de úgy tűnik mégsem csináljuk helyesen.

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének kézmosási eljárása a leghatékonyabb, bár nem árt tudni, hogy a hat lépésből álló módszer meglehetősen időigényes, majdnem 45 másodpercet vesz igénybe.

Ha viszont belegondolunk, hogy ez a kevesebb mint egy perc szélsőséges esetekben akár életet is menthet, nyilvánvalóan megéri a fáradtságot. A WHO módszere sokkal nagyobb arányban pusztítja el a kézen betegséget okozó és azokat terjesztő mikrobákat, mint a hagyományos három lépésből álló (Szappan-dörzsölés-öblítés).

Elsőre talán azt gondolnánk, a kézmosás nem egy bonyolult hadművelet, érdemes viszont elsajátítani ezt a hat lépést, hisz a fertőzések 80%-a érintéssel is terjed, épp ezért a kézhigiénia alapvető? szerepet kellene, hogy játsszon egészségünk megőrzésében.

A leghatékonyabb módszer tehát: először alaposan vizezzük be a kezünket, majd tegyünk megfelelő mennyiségű szappant a tenyerünkbe. Dörzsöljük össze először a két tenyerünket, majd az egyik tenyérrel a másik kézfejet – az ujjaink közötti területről se feledkezzünk meg! -, ismételjük meg a másik kezünkkel is. A következő lépés, hogy a tenyereinket egymás felé fordítva fűzzük össze az ujjainkat és ezt a területet is dörzsöljük át. Ezután szorítsuk ökölbe a kezünket, és így “kapcsoljuk össze” az ujjainkat (vagyis a körmünk a másik tenyerünk felé nézzen), majd dörzsöljük át. A hüvelykujjunkról se feledkezzünk meg! Az öblítés előtti utolsó lépés: szorítsuk össze az ujjainkat, majd dörzsöljük meg velük a másik tenyerünket körkörösen.

Így moss helyesen kezet!

Kapcsolódó cikkek: