Baba

Ne tedd üvegbura alá!

A gyerekorvosok egyre világosabban látják, hogy a sterilitás szigorú őrzésével ugyan elkerülhetők egyes betegségek, ám az immunrendszer valós ellenségek hiányában nem edződik meg kellőképpen.

Az első hónapokban

Fertőző beteget ne engedj a baba közelébe! Kivéve, ha te vagy beteg, és szoptatsz, mert akkor az ellenanyagaid a picit is védik a tej közvetítésével. Ha cumisüveget, mellszívót, tárolóedényeket, poharat vagy cumit használtok, mindennap főzd ki ezeket a tárgyakat, a mellszívó tejjel érintkező részeit használat után elmosva és szétszedve. Sterilizátort is használhatsz. Az anyatej tárolására is csak steril edényt vagy zacskót használj.

Egészséges felnőttek ruhaneműivel nyugodtan együtt moshatod a babaruhákat, kezdetben akár vasalhatod is a testével érintkező darabokat, de emellett inkább kényelmi szempontok szólnak: így kevésbé nyomnak a gyűrődések.

Féléves kortól

A kisbaba játékait néha mosd meg, de sterilitásra itt nincs szükség. A “házi bacikkal” szemben ugyanis hamar kialakul az ellenállóereje. A kisbaba edényeit mosogatás után alaposan öblítsd, mosogatógépben ne használj illatosítót. Mosáshoz használj mosódiót, hogy ruházatában ne tapadhassanak meg a bőrre ártalmas vegyi anyagok. Ha már kúszik a kicsi, az egész lakásban csak természetes tisztítószereket használj, például ecetet.

Kórokozók az utcáról

Cipőnkkel állati ürülékmaradványt, ruházatunkkal, kezünkkel a tömegközlekedésből, idegen környezetből ismeretlen kórokozókat hozhatunk magunkkal a lakásba. Ezért legyen természetes hazatérés után a kézmosás és az utcai cipő levetése. A konyhában vagy a szemetes körül leeső ételmaradékok hamar bomlásnak indulnak, ezért itt gyakran söpörj és moss fel.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Mindent megfog, mit tegyek?
  • Nagytesóval jön haza a betegség: így élje túl a kicsi is
  • Moss kezet, nem halsz bele!
  • A Kismama magazint keresd az újságárusnál, vagy fizess elő rá!

    Forrás: Kismama magazin