Baba

A higiéniai megszállottságunktól vagyunk betegek?

Miért van az, hogy bizonyos betegségek inkább jelen vannak a modern, fejlett országokban mint a fejlődő világban?
2016. Május 05.

Az elmúlt évtizedekben az 1-es típusú cukorbetegség, az autoimmun betegségek, allergiák, és más hasonló panaszok szinte már napi rendszerességgel jelen vannak életünkben és a környezetünkben – ám ez sokkal inkább jellemző a modern, gazdaságilag is virágzó országokban, mint a fejlődő világban. Sokan keresik a magyarázatot arra, hogy mi ennek az oka?

Van egy elmélet, ami a higiéniai hipotézis nevet viseli. Ennek az alapja azon a feltevésen alapul, hogy vannak bizonyos kórokozók, amelyek az életünk korai szakaszában valójában igenis hasznosak és erősítik az immunrendszert, de a nyugatias országokban ezeknek tulajdonképpen szinte esélyük sincs jelen lenni az életünkben. Úgy is mondhatnánk, hogy azért leszünk betegesebbek, mert túl tiszták vagyunk.

– Ha megnézzük, hogy világszerte hol a legnagyobb az előfordulása az autoimmun betegségeknek és allergiás megbetegedéseknek, illetve azt, hogy hol alakulnak ki a leggyakrabban hasmenéses vagy egyéb, bakteriális megbetegedések, és ezt összevetjük, akkor azt látjuk, hogy óriási az átfedés – ezt Aleksandar Kostic mondta, aki az MIT és a Harvard egyetemeknek is végzett kutatásokat.

Kutatások sora bizonyítja, hogy minél jobban elszigeteljük a szervezetünket a baktériumoktól, az immunrendszerünk annál kevésbé lesz ellenállóbb, így alakulhatnak ki a már fentebb említett betegségek, amelyek a fejlett országokra a legjellemzőbbek.

A broadinstitute.org cikke szerint például összevetve a Finnország és az Oroszország közötti határvidéket, a T1D-nek vagyis az 1-es típusú diabétesznek a fejlett finn területen hatszor magasabb az előfordulása, mint a fejletlenebb orosz vidéken. Annak ellenére, hogy a finneknél a gazdaság és az életszínvonal növekedése jóval szaporább tempóban zajlik mint Oroszországban.

Bár az elmúlt évtizedekben valóban csökkent a fejlett országokban a kórokozók okozta fertőzések száma (ami kétségtelenül köszönhető annak, hogy például van lehetőség tiszta vízzel kezet mosni), ezzel arányosságban az allergia, vagy az autoimmun betegségek száma is jelentősen nőtt – nem hiába az allergiát például nemes egyszerűséggel ma már csak népbetegségnek hívjuk.