Baba

Segítség, szájpenész!

Sok baba úgy érkezik haza a szülészetről, hogy szájpenész gyötri, ami megfertőzheti az anyamellet. Jobb minél hamarabb megszabadulni tőle!
2011. Július 28.

A szájpenészt nagyon könnyű összetéveszteni a baba szájában megtapadt anyatejjel. Első pillantásra mindkettő fehér lepedéknek tűnik. Ám ha gézlappal finoman megdörzsöljük, a különbség azonnal látszik: az anyatej könnyedén lejön, ám a szájpenész gombatelepei makacsul ragaszkodnak a nyálkahártyához.

Kezelés mindennap

Ha az orvos is megerősítette a diagnózist, kezdődhet a harc: a napi többszöri dörzsölés bóraxba itatott gézlappal, fültisztító pálcikával. Nem ecsetelés – erőteljes pucolás. Gyakran olyan erős nyomásra van szükség, hogy véres foltok is maradnak a gézlapon, és az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a gyerek végigüvölti a procedúrát.

Nem véletlenül – bár a kezelés nem fáj, és a bórax nem rossz ízű, az egész körítés nem kellemes élmény, hisz a gyereket le kell fogni, erőszakkal kinyitni a száját, és hosszú percekig kotorászni benne. Mindent érdemes hát bevetni, ami kicsit is segíthet abban, hogy rövidebb ideig tartson a fertőzés.

Segíts legyőzni!

A legfontosabb, hogy a bóraxot homeopátiás formában is érdemes adni a kezelés után, ez ugyanannak a szernek a kivonata, amelyet általában a szájpenészre adnak. Ám ha a tünetek súlyosbodnak, érdemes más szereket is bevetni. Ha a gyerek nyelve és nyála sárgás színű, akkor a kanadai gyömbér gyökere (Hydrastist) segíthet. Ha pedig a baba erőteljesen nyálzik, akkor a fekete higanyoxid oldata (Mercurius solubis) a megfelelő szer.

Nagyon fontos a kitartás és az erős kéz – a tapasztalatok szerint minél határozottabban végzik a szülők a kezelést, annál hamarabb tudnak megszabadulni a fertőzéstől. Márpedig a sietség fontos, mert körülbelül két hét elteltével könnyen átterjedhet a fertőzés a bélrendszerre, és a popsiján is megjelennek a fájdalmas, gombás kiütések.

A melled is ápold!

A visszafertőzés elkerülése érdekében minden alkalommal át kell törölni bóraxos vattával az anya mellét, ha pedig cumit, cumisüveget használtok, különleges gondot kell fordítani a fertőtlenítésre. A megelőzés legjobb módszere, ha olyan helyen szülsz, ahol biztos nem használnak se cumit, se cumisüveget, sőt, a legjobb, ha a babát egy percre sem viszik el tőled. Így nincs lehetőség arra, hogy a szülészeten használt tárgyak közvetítésével elkapja a fertőzést.