Baba

Szájpenész a babánál – ezek a legfontosabb teendők

A szájpenész az egyik leggyakrabban előforduló betegség a csecsemőknél. Valójában egy gombás fertőzésről van szó, ami az esetek döntő részében magától elmúlik.
2022. Szeptember 11.
baba mosolyog

Mitől alakul ki szájpenész?

A szájpenész okozója a Candida albicans, ritkábban más Candida fajok a felelősek a betegségéért. A szájpenész igen gyakori a babáknál, annyira, hogy az egy hónapos csecsemők 10%-ánál jelentkezhet.

Az ok tehát a Candida valamelyik fajtája, de tudni kell, hogy a legnagyobb odafigyelés ellenére is megjelenhet a babánál a szájpenész. A Candida gomba minden egészséges emberben jelen van és nem okoz betegséget. A kisbabáknál arról van szó, hogy az immunrendszerük még fejletlen, ezért a Candida elszaporodása szájpenészhez vezethet.

Hogy néz ki a szájpenész?

A szájpenész egy fehér réteg, foltok, pöttyök a baba szájában, általában a nyelven illetve az az arca belső részén jelentkezik. Látható lehet az ínyen vagy a szájpadláson is. Ritkábban a torokban jelenik meg. Mivel a szoptatott vagy tápszeres baba nyelve eleve lehet fehéres bevonatú, ezért elsőre nehéz felfedezni a szájpenészt. Egyszerűbb, ha nem közvetlenül az etetés után látjuk meg.

A szájpenész nem jár fájdalommal, de nyelési nehézséget okozhat, ebből pedig szopási problémák is kialakulhatnak. Az étvágytalanság, nyűgösség is tünet lehet. Pelenkakiütésre is számíthatunk a szájpenész miatt.

Hogyan kezeljük a szájpenészt?

Az esetek döntő többségében a szájpenész magától elmúlik. Mivel ez egy gombás fertőzés, ezért a gyógyszertárakban kapható gombaölő ecsetelő jó szolgálatot tesz. Mindaddig kell használni, amíg látjuk a szájpenészt. Kellő alapossággal és óvatossággal kell használni az ecsetelőt, ehhez kérjük ki orvosunk vagy a gyógyszerész tanácsát.

Amit azonban ne tegyünk, bár rendkívül elterjedt gyakorlat volt évtizedekig, az a borax-glicerines ecsetelő használata, meghaladott, sőt bizonyítottan veszélyes szer, komoly mellékhatásai lehetnek. Fokozhatja a görcskészséget, ha pedig nagy mennyiségben használják, kómát is okozhat.

A szájpenész megjelenésével ügyeljünk a fokozott higiéniára, sterilizáljunk mindent, ami a baba szájába kerülhet: cumikat, evőeszközöket, játékokat, mellszívót, sőt ha pelenkakiütés is jelentkezik, akkor a pelenkázó felületet is fertőtlenítsük.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu