Baba

4 tipp pelenkakiütés ellen

A pelenkakiütés nagyon gyakori bőrprobléma, főleg három és tíz hónapos kor között jelentkeznek a tünetek a piciknél. Hogy óvhatod meg tőle gyermekedet? Íme négy tipp.
2017. Október 18.
4 tipp pelenkakiütés ellen

1. Pelenka? Csak a megfelelő méretben!

Ma már igen széles kínálat áll rendelkezésedre ahhoz, hogy kiválaszthasd a megfelelő pelenkát gyermeked számára. Vásárláskor elsősorban a pelenka mérete az irányadó, amit a csomagoláson fel is tüntetnek a gyártók. Ez jellemzően 1 és 6 közötti méretezést jelent, amelyhez kg-tartomány megjelölést is találsz a csomagoláson.

Az ideális méretezésű pelenka nem szoros, nem dörzsöli ki a baba bőrét, így csökkentve a pelenkadermatitisz kialakulásának esélyét.

A megfelelő méretű és minőségű pelus jól szellőzik, biztonságosan magába tudja szívni a szennyeződéseket, és száraz érzetet nyújt a babának. Ez mindenképp fontos, hisz a rosszul szellőző, nedves és meleg környezet ideális környezetet teremthet a pelenkakiütés számára.

+1 TIPP: Ne várd meg, hogy a gyerkőc súlya elérje a megadott méretnél feltüntetett maximális súlyhatárt, inkább válts nagyobb pelusra!

2. Maradjon száraz a bőre!

Cserélj gyakran pelenkát! Átlagban napi 8 pelenkacsere kell ahhoz, hogy száraz közegben legyen a babapopó és a nemi szerv környéke. Ha megy a baba hasa, még többször kell cserélni.

Ha kakis a pelus, minél hamarabb vedd le a gyerekről, s a bőrét alaposan tisztítsd le langyos vízzel, vagy antiallergén, érzékeny bőrre kifejlesztett popsitörlőkendővel. Lényeges az is, hogy csak itasd fel a vizet! Alkalmazz finom paskoló mozdulatokat dörzsölés helyett. A pelust addig ne helyezd fel, míg nedves a pici bőre. + 1 TIPP: A legjobb, ha folyó vízben mosod le a baba popsiját.

3. Válassz körültekintően popsikrémet!

Mivel a baba első életéveinek jelentős részét pelenkában tölti, a pelenka mellett a megfelelő popsikrém kiválasztása is elengedhetetlen. A popsikrém védőréteget képez a kicsi bőrén, így akadályozva meg, hogy a széklet és vizelet feláztassa a bőrt, utat nyitva ezzel a kórokozóknak.

De milyen az jó popsikrém? Nézzük a legfontosabb ismérveket:

  • Kifejezetten babák számára lett kifejlesztve.
  • Nem tartalmaz fertőtlenítőszert, mert arra a mindennapos bőrápolás során nincs szükség.
  • Lehetővé teszi a szabad levegőáramlást, (légáteresztő védőréteget képez).
  • Segít megőrizni a bőr megfelelő nedvességtartalmát.

+1 TIPP: A popsikrém elegendő! Ne használj hintőport, amely eltömíti a bőr pórusait!

4. Szellőztess lent is!

A pelenkakiütés legnagyobb ellenfele a friss levegő. Ha van rá mód, minden pelenkacserekor hagyd szellőzni a kicsi bőrét 10-15 percig. Ehhez legjobb, ha hasra fekteted.

+1 TIPP: Mindig az időjárásnak és napszaknak megfelelő jól szellőző ruhát adj a babára! Az sem jó, ha nagyon bemelegszik. Ez is elősegíti a pelenkadermatitisz kialakulását.

A Bepanthen Baby kenőcs kozmetikai termék. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1123 Alkotás u. 50.

Kapcsolódó cikkeink: