Baba

A bababőr ápolásának általános szabályai

A kevesebb, néha több! - ez a gondolat vezéreljen, amikor kisbabád bőrének ápolásához keresel termékeket. Nézd át a legfontosabb tudnivalókat!
2017. Október 18.
A bababőr ápolásának általános szabályai

Olyan jó érzés az újszülöttet kézbe venni, hiszen alig lehet betelni a látványával és puha bőrének semmihez sem fogható babaillatával.

Ne feledd! A legfontosabb, hogy az elkövetkezendő hetekben és hónapokban nagy odafigyeléssel óvd ennek az érzékeny csöppségnek testi és lelki egészségét.

Bőrének védelme mindennapos feladat

Mivel az újszülött bőrének felszíni pH értéke kicsit magasabb, emellett sokkal vékonyabb és puhább is, mint a mi bőrünk, ezért sérülékenyebb a külső környezeti hatásokkal szemben. Az időjárás viszontagságai, a fürdetéséhez és bőrápolásához használt termékek, de még a ruháihoz kiválasztott mosószerek is irritálhatják a puha bababőrt.

Fürdess egyszerűen!

Az első hetekben különösen fontos, hogy még nagyobb gondossággal óvd bőrét, ez azonban nem jelenti azt, hogy millióféle babaápolási kozmetikumot, krémet vagy fürdetőt kellene vásárolnod.

Ezt a szemléletet támogatja az az új ajánlás is, amely heti 1-2 alkalommal javasolja csak a 4-6 hetes csöppségek fürdetését. A fürdéshez ebben az időszakban elsősorban megfelelő hőmérsékletű (36-38 fokos) víz és egy puha törölköző kell, semmi más.

Fürdetéshez hazánkban elsősorban az úgynevezett babafürdető krémet javasolják a szakemberek, ám ha idegenkedünk ettől, akkor se használjunk szappant vagy habfürdőket, mert irritálhatják babánk bőrét. Részesítsük inkább előnyben a természetes összetevőket, és olyan pH semleges készítményeket keressünk gyermekünknek, amelyek kifejezetten az érzékeny bababőr ápolásához lettek kifejlesztve.

A bababőr védelme

A bababőr ápolásának két fontos szabálya a teljes test megfelelő hidratálása és a popsi védelme.

Az újszülöttek bőrének egyik sajátossága, hogy igen könnyen veszít nedvességtartalmából, és ezáltal sérülékennyé válhat. Ezért a bababőr nedvesség- és zsírtartalmának visszapótlása minden fürdetés után kiemelt feladat. Ehhez a gyermek orvosa úgynevezett emolliens készítményt írhat fel.

A bőrápolás másik kiemelt területe a popsi védelme. A nedves, meleg környezetben, a széklettel valamint vizelettel érintkező bőrfelületeken sajnos pelenkakiütés is kialakulhat, ami kellemetlen napokat okozhat a csecsemőnek.

De mit tehetünk ez ellen?

Az erős illatanyagokat vagy alkoholt tartalmazó popsitörlőknek nincs helye a babaápolásban.

Lehetőség szerint langyos vízzel és puha törlőkendővel tisztítsd le a pelenka alatti területet, majd minden pelenkázás után kend be a pici popsiját. A jó popsivédő krém vékony védő- de ugyanakkor légáteresztő réteget képez, nem engedi, hogy a széklet és vizelet kimarja az érzékeny bőrt, emellett segíti annak regenerációját.

Moss okosan!

Fontos még szót ejteni a baba bőrével érintkező ruhák és textilpelenkák mosásáról. A baba ruháit elkülönítve mosd, kifejezetten kisbabák ruhái számára kifejlesztett mosószerrel. Öblítőt lehetőség szerint ne használj az újszülött ruháinak mosásához.

Különösen ügyelj arra, hogy mosószermaradvány ne maradjon a pici ruháján, mert ez allergiás reakciókat válthat ki. Ehhez válassz többszöri öblítést a mosógép programozásakor!

A Bepanthen Baby kenőcs kozmetikai termék. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1123 Alkotás u. 50.

Kapcsolódó cikkeink: