Baba

Milyen gyakran kell fürdetni a babát?

Az újszülött fürdetése kapcsán számos kérdés felmerül az újdonsült szülőkben. Ezek közül is az egyik leggyakoribb, hogy mégis milyen gyakran kell a kisbabát megfürdetni?
2021. Május 28.
Milyen gyakran kell fürdetni a babát? (Fotó: Getty Images)

A baba fürdetése az esti, lefekvés előtti rituálé része, de az újszülött babák napi fürdetése nem javasolt. Az újszülötteknek ritkán izzadnak meg vagy lesznek piszkosak, ezért nincs szükségük ilyen gyakran teljes fürdetésre. A bőrük is sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, és a túl gyakori fürdetés csak több kárt okozhat, mint hasznot.

Ha ugyanis a kisbaba bőre túl gyakran van kitéve a víznek, az megzavarhatja a bőr hidratáltságát, és ronthat például az olyan állapotokon, mint az ekcéma. De az ekcémát súlyosbíthatja az is, ha a babát nem fürdetik elég gyakran, és ez más fertőzésekhez is vezethet.

A baba életének első három hónapjában elegendő, ha heti 1-2 alkalommal fürdetik meg. Amíg a köldökcsonk nem esik le – ez általában 1-2 hét -, a hagyományos fürdetés helyett szivaccsal, mosdókendővel elegendő megmosdatni a kicsit. Addig is nagyon kell ügyelni rá, hogy a köldökcsonkot ne áztassuk, csak akkor kell óvatosan megtisztítani, ha szennyeződés érte, amennyiben pedig véletlenül vizes lesz, gyengéden szárazra kell törölni.

Amint a köldökcsonk leesett, elkezdődhet a hagyományos fürdetés: óvatosan engedd a vízbe a babát, az egyik karoddal támaszd meg a fejét és a nyakát, a másik kezeddel pedig mosdasd meg.

Ahogy a baba nagyobb lesz, a 36. hónapban a fürdési szokásokat érdemes egy kicsit változtatni. Elegendő a heti 1-2 fürdetés ebben az időszakban is, de ha a baba szeret fröcskölni, játszani a vízzel, pancsikolni, akkor fontolóra vehetjük a gyakoribb fürdetést is.

A baba fél éves kora után, ahogy egyre mozgékonyabb lesz, és elkezd szilárd ételeket is enni, szükség lehet a gyakoribb fürdetésekre. A 6-12. hónap között még mindig elegendő a heti 1-3 fürdetés a kádban, kiegészítve szivacsfürdővel az egyes fürdetések között. De dönthetünk gyakoribb fürdetések mellett, ha látjuk, hogy gyakrabban koszolja össze magát a kicsi.

A babát enyhe, illatanyag- és színezékmentes babafürdetővel mosdassuk. Amikor kivesszük a kádból, azonnal szárogassuk meg a bőrét, óvatosan felitatva a nedvességet, majd pelenkázzuk be és öltöztessük fel, hogy meg ne fázzon.

A baba fürdetéséhez válasszunk olyan időpontot, amikor ő és mi magunk is nyugodtak vagyunk. A legtöbben az esti fürdetést preferálják, mert ez is segít a babának relaxálni, felkészülni az alvásra. De a fürdés lehet reggel vagy napközben is, ahogy a számunkra a legideálisabb. Jó, ha a fürdetésekre nagyjából egy időben kerül sor, ha rutinná alakítjuk, mert ez is segít a picinek, hogy ne legyen számára stresszes a fürdetés.

Források: healthline.comtodaysparent.com