Baba

Hogyan ápoljuk a baba hajlatait?

Az esti fürdetés során nagyon oda kell figyelni, hogy a kisbaba testének hajlatait alaposan megtisztítsuk, és utána megfelelően ápoljuk.
2016. November 10.

Hogyan ápoljuk a baba hajlatait?

A csecsemő bőre nagyon érzékeny és sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért nagyon fontos megfelelő, mindennapos ápolása. Azonkívül, hogy alaposan lefürdetjük a picit, és szükség szerint bekrémezzük a testét, helyezzünk hangsúlyt a hajlatokra is.

Hogy miért? Általában a picit dundibb, husisabb kisbabáknál szokott előfordulni, hogy a redőkben, hajlatokban nem tudnak szellőzni, így ott fehér, nem túl kellemes szagú lerakódás keletkezhet. A tisztításnál ez az érzékeny rész akár vérezhet is, ami némi aggodalomra ad okot. De ha megtanuljuk a hajlatok helyes ápolását, akkor megelőzhetjük, hogy nem kívánatos bőrbetegség alakuljon ki.

Mivel tisztítsuk a hajlatokat?

Az esti fürdetéseket érdemes nagyjából mindig ugyanarra az időpontra tenni. Ez a közös program legyen a baba és mama számára  egyaránt kellemes időtöltés. Próbáljunk meg nyugodt légkört kialakítani: ez a meghitt, napzáró rutin még szorosabbá teheti a kapcsolatot.A babát vetkőztessük le, majd mielőtt a kellemesen meleg kád vízbe tennénk, olajos vattakoronggal töröljük át a hajlatait. Ehhez az első időben gyógyszertárban kapható napraforgó olajat használjunk, később akár drogériákban vásárolható babaolajjal is kenhetjük. Használhatjuk az olajat babamasszázsra is, hiszen a fürdés előtti masszírozás jótékony hatással van a kicsire. Segíti az ellazulásban, csökkenti a sírást és jobban fog aludni tőle. Néhány jó tanács:

– Ajánlott odafigyelni arra, hogy minden hajlat olajozásához külön-külön vattapamacsot használjunk!

– A baba testét fentről lefelé haladva tisztítsuk meg. Először óvatosan a szemkörnyéket, a fül mögötti részt, a nyakat, a könyékhajlatot, a hónaljat, a térdhajlatot, a lágyékrészt.

– Mivel az olaj csúszhat, így törekedjünk arra, hogy biztonságosan fogjuk a csecsemőt a kádban. A fejét támasszuk az alkarunkra, és fogjunk karjára úgy, hogy a hónalja alatt kulcsoljuk át.

– Mindig töröljük teljesen szárazra a testét, és a hajlatokat se hagyjuk ki a törlésből! Használjunk ehhez tiszta, pamut textil lepedőt.

– Abban az esetben ha úgy látjuk, hogy a hajlatok kiszáradtak, akkor popsikenőccsel kenjük be, ez nyugtatja is a kipirosodott bőrt.

– Ha néhány nap után sem javul a bőrprobléma, akkor forduljunk gyerekorvoshoz, vagy bőrgyógyászhoz..