Baba

10 dolog, amivel megóvhatod a baba bőrét

Hogy óvhatjuk meg a baba rendkívül érzékeny és sérülékeny bőrét? Adunk tíz tippet, mire érdemes odafigyelnünk szülőként.
2020. Február 27.
Ne fürdessük sokáig, túl gyakran és csak bababarát fürdetőt használjunk!

Az újszülöttek bőre sokkal vékonyabb és puhább, ezért a külső környezeti hatásokkal szemben is sokkal sérülékenyebb, mint a mi bőrünk. Mivel óvhatjuk meg a kicsik bőrét? Adunk 10 tippet, mire érdemes odafigyelnünk szülőként.

1. Ne fürdessük minden nap!

Mivel a babák bőre sokkal vékonyabb és érzékenyebb, így védelmi funkciója is kevésbé hatékony még, ezért a túl gyakori és hosszadalmas fürdetés kiszáríthatja azt. Az új ajánlás szerint elegendő lehet heti egy-két alkalmat szánni a csecsemők fürdetésre, amelynek a hossza maximum 3-5 perc kell, hogy legyen. A többi napon vizes vattával, vagy más puha dologgal óvatosan töröljük át a kicsi kezét és arcát, a kényes hajlatokat, valamint a pelenkával fedett területeket.

2. Válasszunk bababarát fürdetőt!

Az első 4-6 hétben különösen fontos, nagy gondossággal óvjuk a baba bőrét, és olyan babaápolási kozmetikumokat használjunk, amelyek színező- és illatanyagmentesek, és kifejezetten a kisbabák számára lettek kifejlesztve. A szappan használatát mindenképpen kerüljük fürdetéskor!

3. Ne dörzsöljük, itassuk fel!

A megfelelő hőmérsékletű víz mellett fontos, hogy puha törölközőt használjunk a fürdetés végén. Kerüljük az erős, dörzsölő mozdulatokat, hiszen ezzel is felsérthetjük az érzékeny bőrt. Óvatosan itassuk fel a vizet a pici bőréről finom, tapogató mozdulatokkal.

4. Bababőrre bababarát bőrápolót!

Az újszülöttek bőre a felnőttekénél jóval könnyebben veszít nedvességtartalmából, hamar kiszáradhat, ezáltal pedig sérülhet a védelmi funkciója. Fontos, hogy fürdetés után használjunk a babák számára ajánlott zsírozó- és hidratálókrémet. A kisbabák bőrének ápolására ugyanakkor nem alkalmasak a felnőtteknek szánt készítmények. Válasszunk gyengéden ápoló, klinikailag tesztet, pH-semleges termékeket!

5. Ügyeljünk a pelenkázásra!

A pelenka alatti területek különösen érzékenyek. Figyeljünk rá, hogy mindig a gyermek korának és súlyának megfelelő pelenkát használjunk, amit szükség szerinti gyakorisággal cseréljünk is. Minden pelenkacsere során gondosan tisztítsuk meg a szennyeződött bőrfelületet, és használjunk popsivédő krémet is! Ameddig csak lehet, hagyjuk szabadon a popsit, hiszen a baba bőrének szüksége van a szellőztetésre.

6. Kerüljük a babahintőport!

Régi gyakorlat, hogy az újszülöttek bőrápolásához babahintőport javasolnak az édesanyáknak, pedig sok érv szól a hintőporhasználat ellen. Jó tudni, hogy a levegőben szálló hintőporszemcsék a baba légútjába kerülve irritációt is okozhatnak.

7. Figyeljük a szoba páratartalmát!

A téli fűtési szezonnal együtt otthonunkban is egyre szárazabb lesz a levegő, ami száríthatja baba érzékeny bőrét. Ennek leghamarabb tapasztalható tünete a viszketés és a bőrirritáció, ami diszkomfortérzetet okoz a picinél. A csecsemők számára a 20-22 fokos hőmérséklet, és a 60-65 százalékos relatív páratartalom az ideális. Ennek biztosításához párásítót is érdemes lehet beüzemelni a gyerekszobában.

8. Bababarát mosószerrel mossunk!

A baba bőrével érintkező ruhák és a feje alá tett textilpelenkák mosása is nagy gondosságot igényel, mert a ruhában maradó mosószermaradványok könnyen irritálhatják az érzékeny bababőrt. Ezeket célszerű a felnőttek ruhájától elkülönítve mosni, és bababőrbarát mosószert használni a mosásukhoz. Öblítőt ne használjunk (vagy csak bababarát verziót) az újszülött ruhájának mosásakor. Ügyeljünk a mosógép tisztántartására!

9. Eleget ivott a baba?

A gyermekek vízháztartása hamarabb képes felborulni, mint a felnőtteké, és a fokozott vízvesztés a bőrre is rossz hatással van: szárazabbá válhat, de viszkethet és könnyen ki is pirosodhat. Ez egyúttal a bőr védekezőképességének csökkenésével is jár. Fontos tehát a folyadék megfelelő pótlása. A legkisebbeknél az anyatej, illetve ennek hiányában a tápszer, a későbbiekben pedig a víz gondoskodik az alapvető folyadékigényről.

10. Így védekezzünk a hideg ellen!

A hideg téli időjárás (a szél és a fagyos hőmérséklet) a kicsik bőrét is kikezdheti. Hidegben törekedjünk arra, hogy rétegesen öltöztessük fel a babát, és válasszunk számára jól szellőző, természetes anyagból készült ruhákat. Ha kinti sétára készülünk, figyeljünk arra, hogy a baba arca és keze ne száradjon ki. Ápoljuk, védjük a bőrét babáknak kifejlesztett, speciális bőrvédő krémekkel, napsütéses időben pedig télen is oda kell figyelni az UV védelemre.

A Bepanthen Baby kenőcs kozmetikai termék. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1123 Alkotás u. 50.