Baba

Amit kevesen tudnak a babákról

Tudtad, hogy a babák bőre sok mindenben különbözik a felnőttekétől? Íme néhány bababőr-érdekesség, amiről talán keveset lehet hallani.
2020. Február 27.
A babák rendkívül törékenyek

Kis szőrbundások

A babák testét születésükkor úgynevezett lanugó, fehér magzatpihe borítja. A lanugó biztosítja a magzat védelmét a magzatvízben, és segít testhőjének szabályozásában is. Ez a speciális magzatpihe a várandósság hatodik-nyolcadik hónapjában kihullik, de előfordulhat az is, hogy megmarad és ezzel együtt jön a világra az újszülött. Ilyenkor azonban néhány hét alatt lekopik, és helyét átveszi a normál szőrzet.

A babák bőrének pH-ja

Az újszülöttek bőre eltér a felnőttek bőrétől, ezért speciális védelmet és odafigyelést igényel. Míg a felnőtt bőrének pH-ja 5,5 (vagyis savas), addig a babák esetében ez az érték a semlegeshez (7,0) közelít. Ez azt jelenti, hogy míg a felnőttek esetében egy savas védőköpeny gondoskodik a szervezet védelméről, addig az újszülötteknél még nem alakult ki ez a védelmi funkció, ezért kevésbé tud ellenállni a külső környezeti hatásoknak.

Emiatt is fontos, hogy fürdetéskor kerüljük a hagyományos lúgos szappanok használatát, mert ezek kedvezőtlenül befolyásolják a baba bőrének pH-ját, kioldják a bőr értékes lipidjeit, és a bőr kiszáradását okozhatják.

A babák bőre vékonyabb

A csecsemők bőrének szerkezete is eltér a felnőttekétől. A picik bőrének felső rétege (felhám) sokkal vékonyabb, sérülékenyebb, a hám- és a kötőszövet kapcsolata lazább. A csecsemő bőrének vízáteresztő képessége nagyobb és hamarabb veszít hidratáltságából is, ezért az ő bőrük fokozottan hajlamos a kiszáradásra is.

Fejletlen testhő-szabályozás

A babák esetében fontos tudni, hogy a verejtékezés és a faggyúelválasztás csökkent működésű, ezért a testhőmérsékletük szabályozása még nehézkesebb. Nézzük, mit is jelent ez pontosan!

Hideg időben a babák könnyen kihűlhetnek, emiatt ilyenkor meg kell óvnunk őket a hőveszteségtől. Öltöztessük a piciket rétegesen és a babakocsit is óvjuk lábzsákkal, esőponyvával az esőtől, hótól és a széltől.

Nyáron vagy túlzottan meleg környezetben azonban a csecsemők túlmelegedhetnek, hiszen a még fejletlen verejtékezés miatt testhőjüket nem képesek lecsökkenteni.

A túlmelegedés egyik jele lehet a melegkiütés, amikor a pici bőrének pórusai elzáródnak, a verejték nem tud távozni, ami gyulladást idézhet elő. Ilyenkor a baba bőrén vörös, érzékeny dudorok jelennek meg. Melegkiütés jelentkezésekor igyekezzünk minél szárazabban tartani a baba bőrét, és jól szellőző, természetes anyagból készült ruhát adjunk rá! Ügyeljünk arra is, hogy ne öltöztessük túl a gyermeket!

Nagyobb testfelület

Mivel a babák testfelülete még viszonylag nagy a testsúlyukhoz képest, így egyrészt könnyebben szenvednek hőveszteséget, másrészt a bőrükre kerülő kozmetikumok, valamint a különféle fertőtlenítőszerek (pl. jód) és gyógyszerek is nagyobb mértékben szívódnak fel. Emiatt fokozottan ügyelni kell arra, mit és milyen mennyiségben kenünk a babára.

A fürdetéshez és a bőrápoláshoz csak klinikailag tesztelt, kifejezetten babák számára kifejlesztett termékeket használjunk.

A Bepanthen Baby kenőcs kozmetikai termék. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1123 Alkotás u. 50.