Baba

Csak óvatosan a jóddal!

Ha megsérül a baba szükség lehet fertőtlenítőszerre. Ilyen esetben azonban a jódos készítmény nem a legjobb választás. Lássuk az okokat.
2018. Február 28.

Jódra szüksége van az emberi szervezetnek, de nem mindegy a bevitt mennyiség. A jód elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, az alacsony jódbevitel pajzsmirigy-alulműködést  eredményezhet. Hozzá kell tenni azonban, a túl nagy mennyiség sem szerencsés, mivel az is pajzsmirigy problémához vezethet.

Napi jódszükséglet kor alapján (mikrogram)

  • 1 éves korig: 40-60
  • 2-3 év: 70
  • 4-6 év: 90
  • 7-10 év: 120
  • 11 év felett: 150
  • Terhesség : 175
  • Szoptatás: 200

Szoptatás és terhesség alatt valamelyest megnő a szervezet jódszükséglete. A várandósság hónapjai alatt a baba miatt is figyelni kell a megfelelő mennyiségű jódbevitelre: ha nem kerül elég jód a kismama szervezetébe, az károsan befolyásolhatja baba szellemi, idegrendszeri fejlődését. Születés után a szoptatás, az anyatej a jódforrása a babának.

A babák bőre más, mint a felnőtteké

Az újszülöttnek a testsúlyához viszonyítva nagyobb a testfelszíne, továbbá vékonyabb a szarurétege, vízdúsabb a bőre. Ezzel magyarázható, hogy a bőrön keresztüli felszívódás fokozott a kicsiknél. Az intenzív felszívódás miatt a jódos fertőtlenítőszer használatánál is fennáll a veszélye, hogy túl nagy mennyiségben kerül jód a baba szervezetébe. A magasabb jódszint miatt pedig megnövekedhet a hypothyreosis, azaz a pajzsmirigy-alulműködés kockázata.

A jódos fertőtlenítés emellett a baba bőrének sem tesz jót – bőrirritációt, kiütéseket, allergiás reakciót is okozhat. Ha seb miatt az újszülöttnek szüksége van bőrfertőtlenítésre, érdemes olyan készítményt keresni, amely nem tartalmaz jódot. Ezek a fertőtlenítők nem veszélyeztetik a baba pajzsmirigyét, továbbá nem allergizálnak, nem csípnek, és nem irritálják a kicsi bőrét.

Ha valamiért a baba mégis jódos kezelést kapott, érdemes megnézni a pajzsmirigyhormon-szintjét, hogy biztosak lehessünk abban, hogy ezek a normál határértéken belül vannak.

Kapcsolódó cikkeink: