Baba

5 dolog, ami segíthet a császármetszés utáni regenerációban

Mivel segítheted elő a császármetszés után a regenerációt? Jól jönne pár hasznos tipp a műtét utáni gyógyuláshoz? Segítünk neked!
2018. Szeptember 18.

A császármetszés utáni lábadozás hosszú időt vehet igénybe. A heg gyógyulása egy évig is eltarthat, de az izmok és idegek regenerációja akár több időt is igénybe vehet. Mivel segítheted el a császármetszés utáni regenerációt? Adunk 5 tippet, ami segíthet.

1. Válassz megfelelő fehérneműt!

A császármetszés egy komoly sebészeti beavatkozás, ezért a teljes gyógyulásig igen gondosan kell óvnod a hasadon lévő sebet. Fontos, hogy ne dörzsölje ki a nadrág vagy a fehérnemű ezt a kényes területet, és ügyelj arra, hogy ideális (jól szellőző, száraz) környezetet biztosíthass a sebgyógyulásnak. Válassz olyan speciális, magas derekú fehérneműt, amelyet kifejezetten a hasi műtétek után javasolnak a gyártók. Fontos, hogy az alsónemű biztonságosan, kényelmes és gyengéden simuljon a bőrre, ne szorítson sehol, de megfelelő tartást is biztosítson.   

2. Párnázz!

A köhögés és a tüsszentés igencsak kellemetlen élménnyé válhat a császármetszés után. Nagy segítségedre lehet, ha ilyenkor egy párnát szorítasz a hasadra, és így ereszted ki a levegőt. Ha a sebed húzódik, fáj, húzd fel a térdedet, hajtsd félbe egy kis párnát és tedd a térded alá, így enyhíthetsz a kellemetlen érzésen. 

3. Kelj fel, és járj!

Fontos, hogy a műtétet követően minél hamarabb kezdj el mozogni! Ha megkérdezel egy császáros anyukát, biztosan azt fogja mondani, hogy a császármetszés után az első legnehezebb és leghosszabb út a fürdőszobába vezet. Érdemes ezen minél hamarabb túlesni! Ne feledd: ezek a kezdeti lépések a gyógyulásod felé vezető utat is jelentik egyben! Az első mozdulatoknál érdemes igénybe venni egy kis fürdőszobai fellépőt, amit az ágy mellé kell bekészíteni, hogy ne kelljen olyan nagyot lelépni. Egy olyan apró ötlet, mint a köntösöd ágyvéghez való rögzítése is segíthet abban, hogy könnyebben fel tudd magad húzni. Bár kínzásnak tűnhet, de – ha az intézményben van erre lehetőséged – sajátítsd el a gyógytornász által javasolt átmozgató gyakorlatokat is, amelyek elősegítik a regenerációdat és keringésedet, légzésedet is javítják. 

4. Itt az ideje a húslevesnek!

Rengeteget ad a regenerációdhoz, ha gondosan odafigyelsz az étkezésedre. A lábadozó betegek étrendjében hosszú évszázadok óta szerepel a hús- és csontleves, ami gyógyír a testnek és a léleknek is. Ezek a levesek táplálnak, erősítenek, emellett könnyen emészthetőek, és tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. A hús-és csontlevesben található kollagénállomány zselatinná alakul át, ami több fontos aminosavat is tartalmaz, ezek az aminosavak pedig a test saját kötőszöveti állományának az újraépítésében kapnak fontos szerepet. 

5. Fordíts gondot a heged kezelésére!

A császáros heggel nemcsak a gyógyulás folyamán, de azt követően is fontos, hogy foglalkozz! Célszerű olyan fertőtlenítő készítményt használnod, amely nem allergizál, nem csíp, nem színezi el a seb területét, illetve a sebgyógyulást is elősegíti. Ha a sebed regenerálódott (kb. a műtét után 2-3 héttel), kezdd el a hegmasszást is, ami elősegíti a keringés javulását, csökkenti a fájdalmat, oldja az összenövéseket, és amelynek segítségével egy sor bel-és mozgásszervi problémát előzhetsz meg.Kapcsolódó cikkeink: