Baba

Hogyan kell ápolnod otthon a császáros heget?

Az biztos, hogy örülsz, ha végre kikísérletezed a lehető legfájdalommentesebb felkeléses, felállásos mozdulatokat, amikor a heg lehető legkevésbé fáj. Emellett viszont még gondját is kell viselned: átkötni, fertőtleníteni és még sorolhatnánk.
2017. Szeptember 11.

Hogyan kell ápolnod otthon a császáros heget?

A kórházból hazatérvén hirtelen magadra maradsz a babáddal, no és a sebeddel, kötéseddel, annak ellátásával. Ebben nyújtunk most neked némi segítséget!

Nézz szembe a feladattal!

Jó előre érdemes tudnod, hogy a hasi seb négy-hat hétig biztosan gyógyul, és közben tisztán kell tartanod, naponta vízzel megtisztítanod, majd megszárítanod. Jó, ha ilyenkor még terhesbugyit húzol, vagy a hálós bugyikészletből használsz a kórházat elhagyva otthon is, mert ezek nem szorítják majd a sebet, magas derekuk a te kényelmedet szolgálják. A heged kímélése és saját egészséged érdekében a seb gyógyulásáig kerüld a hajolgatást, elfordulást, nyújtózást, rázkódást, és a babádnál nehezebb dolgokat ne emelj fel az első hetekben.

Most ne feküdj bele a kádba!

A gyermekágyi időszakban az ülőfürdőt a sebed érdekében is kerüld, helyette egy gyors zuhanyt vegyél mindig (gyerkőcöd olyan hosszú mártózást úgysem biztos, hogy engedélyez neked), így minimalizálhatod a fertőzésveszélyt.

Puha kötszert a pocakra!

Az elsődleges sebgyógyulás időszaka az első két hétben a kötéscsere miatt igényel némi odafigyelést. A kórházból friss kötéssel fognak remélhetőleg hazaengedni, ezt azonban rendszeresen kell majd hazaérvén is cserélned. Ha nem látnak el a szülészeten kötszerrel, mérd le, milyet és mekkorát kell szerezni a patikából, mellé pedig legyen kéznél sebfertőtlenítő is.Varratszedésig gyakran cseréld a kötést, de fürdések után mindenképp: a szennyezett kötszer a zuhany alatt benedvesedve könnyen eltávolítható. A vizet óvatosan, akár háztartási papírtörlővel itasd róla fel, de sose dörzsöld! Ezután tisztogasd meg az öltések környékét valamilyen sebkezelővel, például egy steril fültisztító pálcát átitatva vele, hagyd kicsit száradni, és úgy jöjjön rá a friss kötés.

A varratszedés után

A metszés mentén itt-ott még varratszedés után is váladékozhat, ettől ne ijedj meg, míg ilyesmit tapasztalsz, érdemes leragasztani az érintett területet. Továbbra sem teszel rosszat, ha sebfertőtlenítőt használsz a seb teljes záródásáig. A hegesedést, a duzzanat lohadását, a dudorok csökkenését innentől elősegítheted speciális krémekkel, tapaszokkal és olajokkal, de akár még kineziotape-pel is, amelyet szakember helyezhet fel szakszerűen. Ha teheted, a császáros heget masszírozd is, erre szuper segédlet ez a videó (angolul).

Lélegezz!

Végezz naponta légzőgyakorlatokat, melyek segítségével fokozhatod pocakod vérkeringését, így gyorsítva a seb/heggyógyulást is!Fontos! Ha ég, ha forróságérzet, pirosság lép fel, vagy a heg mérete szemmel láthatóan megváltozik, netán gennyes váladék ürül belőle, az annak a jele, hogy a seb nem megfelelően gyógyul, azonnal keresd fel orvosodat vagy a szülészetet, ahol a műtét zajlott!Kapcsolódó cikkeink: