Baba

Ezek a leggyakoribb kérdések a köldökcsonkkal kapcsolatban

Mire kell figyelnünk az újszülött köldökcsonkjának ápolásakor? Összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.
2020. Április 08.
Ezek a leggyakoribb kérdések a köldökcsonkkal kapcsolatban (fotó: Getty Images)

A méhlepény és a magzat közti kapcsolatot a köldökzsinór biztosítja a méhen belüli élet során. A köldökzsinór nemcsak a szükséges tápanyagokat és oxigént juttatja el hozzá, hanem a magzat által elhasznált vért is visszajuttatja az anya keringésébe.

A születést követően a köldökzsinórt átvágják, és a testfelülettől kb. 1-2 centiméterre műanyag köldökcsatot tesznek a csonkra, amit pár nap után eltávolítanak.

Mikor fog a köldökcsonk leesni?

A köldökzsinór maradványa kb. 7-14 napon belül elszárad és leválik a köldökről. A helyén egy sebfelület marad hátra, amit gondosan óvnunk kell.

Olyan, mintha csak egy kis szál tartaná. Leszedhetem?

A köldökcsonkot nem szabad húzni piszkálni, még akkor sem, ha úgy tűnik, hamarosan leesik. Hagyjuk, hogy ez magától megtörténjék!

Furcsa a színe. Ez normális?

Igen, emiatt nem kell aggódni. A születést követő napokban, ahogy a csonk elkezd száradni és zsugorodni, a színe is sötétebb lesz: szürke, lila vagy akár fekete színűvé is válhat, mielőtt leesik.

Érheti-e víz a köldökcsonkot?

A sebgyógyulást nehezíti, ha a köldökcsonkot víz éri, így ügyeljünk arra, hogy a lehetőleg száraz maradjon. Ha mégis pár csepp víz kerülne erre a területre, óvatosan itassuk fel a nedvességet!

Mit használjak a köldökcsonk ápolásához?

Elegendő, ha tisztán és szárazon tartjuk, nem indokolt semmiféle szer használata.

Biztosan nem kell alkohol vagy jód a köldökcsonk fertőtlenítéséhez?

Nem kell. A korszerű köldökápolásban ezeknek a szereknek nincs helye. Az alkohol a baba vékony, érzékeny bőrének nem tesz jót, és akár égési sérüléseket is okozhat; a jód pedig – bár kiváló fertőtlenítőszer – a baba bőrén át felszívódva megemelheti a vér jódszintjét, ez pedig pajzsmirigy-alulműködést okozhat.

És mi a helyzet a hintőporral?

Régi berögzött szokás a hintőpor használata a köldökcsonk ápolásban, de ma már ez is korszerűtlennek számít, és többet árt, mint használ. A hintőpor semmiféle sebgyógyulást nem segít elő: beleragadhat a sebbe, és a hintőporréteg alatt megtelepedő baktériumok fertőzést okozhatnak. A levegőben szálló hintőporszemcsék pedig a baba légútjaiba kerülve, irritációt is okozhatnak akár.

Mikor indokolt a fertőtlenítőszer használata?

Ha széklettel, illetve vizelettel szennyeződött a köldökcsonk, akkor nedves gézlappal óvatosan töröljük át a szennyeződött részt, majd ezt követően fújjuk le fertőtlenítő oldattal!

Azoknál az újszülötteknél, akik fokozott fertőzés hajlammal rendelkeznek (pl. koraszülöttek, kis súlyúak), szintén indokolt lehet a fertőtlenítő készítmény használata. Fontos, hogy csakis jódmentes, nem allergizáló készítményt használjunk, amely újszülötteknél is biztonságosan alkalmazható.

Mire kell még figyelnem a köldökcsonk ápolásakor?

Mindig tiszta kézzel nyúljunk a babához, hogy elkerüljük a fertőzés kialakulását! Pelenkacserekor ügyeljünk arra is, hogy a pelenka széle ne irritálja a baba hasát, és a csonk mindig szabadon lehessen! Ha szükséges, hajtsuk be a pelenka szélét, úgy, hogy a köldökcsonk alatt végződjön.

Ne ragasszuk le a köldökcsonkot semmivel!

Honnan tudhatom, hogy valami baj van a köldökcsonkkal?

Miden pelenkacsere során alaposan figyeljük meg a csonkot. Fertőzésre utaló jel lehet a bűzös váladékozás, a köldökcsonk körülötti bőrpír, duzzanat vagy fájdalom valamint a láz is. Ilyenkor fertőtlenítőszerrel kezeljük le ezt a területet, és haladéktalanul keressük fel gyermekünk háziorvosát!