Gyermekbetegségek

A köldökcsonk gyulladása

Az újszülött köldökcsonkjának ápolása nagy körültekintést igényel a szülők részéről. Minden pelenkázáskor meg kell vizsgálni ezt a területet.
2018. Augusztus 27.
A köldökcsonk gyulladása

A méhen belül a köldökzsinór köti össze a magzatot a méhlepénnyel, amely a növekedéséhez szükséges tápanyagokat biztosítja számára, és amelyen keresztül a magzati anyagcsere-végtermékek távoznak az anyai keringésbe.

Amikor a baba világra jön, a köldökzsinórt steril körülmények között elvágják, és egy csattal látják el a köldökcsonkot, ami 1-2 héten belül elszárad és leválik. Ennek a területnek az ápolása nagy figyelmet és gondoskodást igényel a szülők részéről.

A köldökcsonk-gyulladás

A köldökcsonk gyulladása jellemzően a születést követő napokban jelentkezik. Azok a baktériumok, amelyek omphalitist, köldökcsonk-gyulladást okoznak, olyanok, amelyek a székletben (E. Coli, Klebsiella), és a bőr felületén (Staphylococcus aureus) találhatóak normálisan. Ezért valószínűsíthető, hogy vagy székletes kontamináció (szennyeződés) állhat a háttérben, vagy a bőr felületéről hatolnak be a baktériumok.

Úgy tűnik, hogy a köldökcsonk hordozó táptalaja lehet a baktériumok szaporodásának, a pelenka körüli meleg, nedves környezet pedig kedvező feltételeket biztosít a fertőzés terjedéséhez.

Ha a szülők elhanyagolják a köldök ápolását vagy a gyulladás súlyosbodik, akkor a gennykeltő bacilusok a mélyebb rétegekbe is bejutnak, ez pedig tályogképződéshez, hashártyagyulladáshoz vagy szeptikus állapothoz is vezethet. A köldökgyulladás kialakulásában szerepet játszhatnak a nem megfelelő higiénés körülmények, de a koraszülöttek és köldök-katéterrel ellátottak illetve az otthonszületett babák is nagyobb eséllyel lehetnek érintettek a betegségben.

Fejlett országokban a köldökcsonk-gyulladás előfordulása csak 1/1000, de ez 8% is lehet fejletlen országokban.

A köldökcsonk-gyulladás tünetei

A már elszáradt köldökzsinór-maradvány bepirosodik és gyulladttá válik, a köldökcsonk körülötti területen bőrpír, duzzanat jelentkezik. Intő jel a bűzös váladékozás valamint a láz, (illetve hőmérséklet instabilitás….piciknél alacsony hő is lehet, nem csak láz) jelentkezése.

Az újszülött étvágytalanná válhat vagy hasa puffadt lesz.

A köldökcsonk-gyulladás diagnózisa, kezelése

Amennyiben gyulladásra utaló jeleket találunk a babánál, tiszta vízzel töröljük le és fertőtlenítsük a sebet. Ehhez bőr- és sebfertőtlenítővel átitatott steril gézlapot használjunk. Ezt követően sürgősen keressük fel a gyermekorvost, aki a helyi kezelés mellé antibiotikum-kúrát javasolhat. Amennyiben köldökcsonkból kiinduló fertőzés áll fenn, érdemes a csonk területéről mintát is vennie az orvosnak.

A köldökcsonk ápolására különösen kell ügyelni. Fontos, hogy ezt a területet mindig tisztán és szárazon tartsuk. Minden pelenkázás előtt alaposan mossunk kezet, és mindig hajtsuk le a pelenkát, hogy a hasnál lévő pelenkaszél ne sérthesse meg a csonkot, továbbá jól szellőzhessen ez a terület! Ilyenkor figyeljük meg a csonkot és keressük a fertőzésre utaló jeleket!

A problémás terület kezelését a tünetek megszűntét követően – az esetleges antibiotikum-kúra ideje alatt is – célszerű folytatni még 2-3 napig. A gyulladt, fertőzött területet a tünetek megszűnése után további 2-3 napig javasolt kezelni, akkor is, ha közben a gyermek antibiotikumot kap, vagy a csonk már levált.

Jó tudni!

A köldökcsonk ápolása során ne használjunk semmilyen szert (pl. alkohol, hintőpor, fertőtlenítőszerek). A WHO ajánlása szerint csak tartsuk tisztán és szárazon ezt a területet!

Forrás:

Disorders of the Umbilical Cord, Pediatrics in Review, July, 2018.

Szakértő: Dr. Jókay Kinga, gyermekgyógyász.

Kapcsolódó cikkeink köldökcsonk témában: