Baba

Elég csupán 3 perccel később elvágni a köldökzsinórt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a brit National Institute for Health and Care Excellence (NICE) ajánlása szerint a köldökzsinórt egy perc után kell elvágni.
2017. Január 26.

Így azonban egy friss kutatás szerint az újszülöttek nem kapják meg az utolsó szállítmány vassal teli vért édesanyjuktól.

A vérszegénység jelenleg igen komoly probléma a gyerekek körében világszerte, jelenleg az 5 éven aluli gyerekek mintegy 40 százaléka vérszegény. A kórkép a mentális teljesítményt is befolyásolja. Születéskor nagyjából a gyermek vérének egyharmada a placentában kerül elraktározásra.

A szakemberek szerint érdemes volna három vagy akár még több percet várni a köldökzsinór elvágásával, hogy több vassal teli vér érje el az újszülött szervezetét, amely a későbbi vérképzésre is jelentős hatással van. A friss kutatás szerint ez az egy deciliter vér nagyjából négy hónapnyi tápanyagnak felel meg a gyermek számára.

A felfedezést az Uppsala Egyetem tudósainak köszönhetjük, akik 540 véletlenszerűen kiválasztott babát vizsgáltak, akiknek 60 másodperc előtt, illetve akiknek több mint 180 másodperc után vágták el a köldökzsinórját. Az utóbbi módszer segítségével a vérszegénységgel küzdő gyerekek száma egyéves korig 8 százalékkal csökkent.

A megfelelő vérminőség úgy tűnik, a mentális képességre is kihat: a kutatás szerint a köldökzsinórtól a születés után három perccel megfosztott gyerekek négyéves korukra jobb szociális képességekkel is rendelkeztek, mint a másik csoportba tartozó társaik.

Kapcsolódó cikkek:

  • Mikor kell elvágni a köldökzsinórt?
  • Nem kellene azonnal megfürdetni az újszülötteket
  • Hófehérkék
  • Forrás: Medipress