Gyerek

A vérszegénység alattomos jelei

Egy vérszegénységben szenvedő gyermeknél például a tünetek egészen ártatlanok lehetnek.
2016. Július 19.

Ahhoz, hogy kicsit jobban megértsük, mi is az a vérszegénység (anémia), képzeljük el azt, amikor visszatartjuk a lélegzetünket. Eleinte minden rendben van, de rövid idő után már muszáj ismét levegőt vennünk. Mert levegő, oxigén nélkül nem lehet élni. Az oxigénnek pedig a tüdőből el kell jutnia a test többi részébe. Ezt a vér szállítja el a testrészeinkhez. És habár a vér szállítja az oxigént, ennek meg kell valamiben “kapaszkodnia”, ez a kapaszkodó pedig a vörösvérsejt.

Mi a vérszegénység?

Vérszegénységről akkor beszélünk, ha valakinek alacsony a hemoglobin szintje, azaz nincsen kellő mennyiségű vörösvértest a vérében. Egy vérszegénységben szenvedő gyermeknél pedig a tünetek egészen ártatlanok lehetnek, például a sápadtság utalhat erre, vagy a gyors szívverés – hiszen ha nincs elegendő mennyiségű vörösvértest, a szívnek keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy kellő mennyiségű oxigén jusson el a véráramon keresztül a testrészekhez. Ennek következtében pedig a gyerek erőtlen, fáradékony lehet.

Hogyan alakul ki a vérszegénység?

A kialakulás legtipikusabb oka a B12 vitamin, vagy folsav hiánya. Ezeket pedig az állati eredetű táplálékokban találni meg a leginkább, ezért azok a vegetáriánusok, akik se húst, se tojást vagy tejterméket nem fogyasztanak, más módon kell, hogy magukhoz vegyék ezt a fontos vitamint. Folsavat találni többet között a citrusfélékben, zöld színű zöldségekben, valamint a gabonafélékben.

A vérszegénység egy speciális formája lehet a sarlósejtes vérszegénység, ez annyit tesz, hogy a hemoglobin mennyisége vagy minősége nem megfelelő. Bizonyos gyógyszerek, fertőzések és krónikus betegségek is okozhatnak ilyen típusú vérszegénységet.

A vashiányos vérszegénység leginkább a nőket érinti, leginkább a menstruációs vérveszteség, a terhesség, valamint a szoptatási időszak alatt, ők ilyenkor ugyanis rengeteg vasat veszítenek, amit pótolni kell. De a gyerekeknél is tapasztalható lehet ez, illetve sportolóknál is felléphet a vashiányos vérszegénység.

Mit tehet az orvos?

Első körben az orvos kikérdezi a beteget, hogy hogyan érzi magát az utóbbi időben, mit eszik, szed-e valamilyen gyógyszert. Ha az orvosban felmerül a vérszegénység gyanúja, egy egyszerű vérvizsgálattal úgynevezett teljes vérképet kér.

A mintát ezután tanulmányozzák, és ebből már mérhető lesz a hemoglobin szintje. Ha szükség van, akkor még esetleg kiegészítő vizsgálatokra is sor kerülhet.

Hogyan kezelik a vérszegénységet?

Ha gyerekekről van szó, akkor a leggyakoribb oka ennek a vashiány. Így esetleg gyógyszer formájában kell a gyereknek plusz vasat szednie, de érdemes minél több olyan élelmiszert is fogyasztani, ami sok vasat tartalmaz, például gabonaféléket, babot vagy tofut.

Ha a vérszegénységet valamilyen fertőzés okozta, akkor általában az anémia megszűnik, hogyha a fertőzésből kigyógyultunk. Súlyosabb esetben akár transzfúzióra, vagyis vérátömlesztésre is szükség lehet, ami elsőre elég ijesztőnek tűnhet, de évente több millió felnőtt és gyermek esik át ezen a műveleten.

Hogyha a gyermek szervezetében ismét elegendő lesz a vörösvérsejtek száma, akkor megint elegendő oxigén jut a testébe, és újra igazi energiabomba lesz belőle!

(VIA)

Kapcsolódó cikkek: