Gyerek

5 jel, hogy a gyereknek vashiánya van

Ahhoz, hogy elkerüljük a vashiánnyal járó kellemetlenségeket, minden életkorban, így kisgyerekek és kamaszok esetében is érdemes odafigyelni a vasbevitelre.
2023. November 08.
Fáradt, nehezen koncentráló, sápadt kislány
Ezek a gyerekkori vashiány tünetei

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a vas egy létfontosságú mikroelem, ugyanis kiemelten fontos szerepet játszik az egészséges vérképzésben és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezet minden sejtje kellő oxigénhez jusson.

Mennyi vasra van szüksége a gyerekeknek?

A megfelelő vasmennyiségre már a kisgyerekek és kamaszok esetében is fontos odafigyelni, vas nélkül ugyanis lassabb lehet a mozgásfejlődés, valamint a kognitív képességek kibontakozása. A kisebbek vasigénye körülbelül 6 mg, 9-10 éves kor körül 8 mg, majd a serdülőkorba érve a fiúknak 10 mg, a lányoknak pedig 12 mg vasra van szüksége. A kamaszlányok vasbevitelére azért tanácsos fokozottan odafigyelni, mert a menstruációval járó vérveszteség miatt megnő a szervezet vasigénye, vagyis nagyobb mennyiségben van szüksége erre a mikroelemre.

5 tünet, ami gyerekkori vashiányt jelezhet

A vashiány életkortól függetlenül változatos tüneteket eredményezhet, leggyakrabban ezek a jelek hívhatják fel a figyelmet arra, hogy a gyermek nem jut kellő mennyiségű vashoz:

  • Sápadt bőr, világosabb ajkak és fogíny
  • Fáradékonyság, gyengeség, állóképesség hiánya
  • Étvágytalanság és ebből adódó soványság
  • Az immunvédelem csökkenése, fogékonyság a fertőzésekre
  • Lemaradás a növekedésben

Kevésbé ismert, de szintén vashiányra utaló panasz lehet ezeken kívül a koncentrációs zavar, a szapora szívverés, a szédülés és gyengeségérzés, a gyakran jelentkező fejfájás, a körmök töredezése, a hajhullás, valamint a székrekedés.

Kisfiú vérvételen

Egy egyszerű laborvizsgálat is fényt deríthet a gyerekkori vashiányra

A vashiány felderítése és kezelése

A vashiányra egy egyszerű vérvétellel is fény derülhet, ijedtségre azonban akkor sincs ok, ha a laborvizsgálat eredménye szerint a gyermek nem jut elegendő vashoz. A szervezet magától nem képes vasat előállítani, ezért kiemelten lényeges vasban gazdag ételeket és italokat fogyasztani.

Emellett szükség lehet célirányos vaspótlásra is, amiben a gyermekorvos tud hathatós segítséget nyújtani. Jó tudni azt is, hogy a C-vitamin elősegíti a szervezetbe juttatott vas felszívódását, a B12-vitamin és a folsav szintjére pedig a vashiányos vérszegénység megelőzése érdekében kell ügyelni.

Nyitókép: Getty Images