Kisgyerek

Karikás a szeme!

Távolról egészségesnek tűnik, de a szeme nem erről árulkodik. Mi lehet a háttérben? Dr. Veres Gábor válaszol.

A kisfiam négy és fél éves. Átlagos testalkatú, jól alszik, a széklete rendben van. Ami izgat: nagyon beesett, kissé karikás a szeme. Illetve idén már negyedszerre kezeljük antibiotikummal, mert mindig elkap valami felső légúti betegséget és fülgyulladást. Szed rendszeresen Béres-cseppet és gyerekvitaminokat, mert sajnos kevés gyümölcsöt fogyaszt. A gyerekorvostól kértem labort, látens vérszegénységet állapítottak meg, felírtak vasat, de azt mondták, nincs további teendő vele. Engem mégis aggaszt a szeme, mert nem változott a helyzet.

Mit javasol, hová forduljak? Nem így született, és engem az sem nyugtat meg, amikor azt mondják, esetleg öröklődés miatt ilyen. Az alap-allergiavizsgálaton semmilyen eltérést nem állapítottak meg.

Üdvözlettel:

Fanna3

Levele alapján leginkább a cöliákiát (lisztérzékenységet) vizsgálnám, mely a felszívódási zavarok egyik legjelentősebb képviselője. A gabonafélékben található fehérjére (glutén) a szervezet allergiás reakcióval válaszol, ebből adódik a bélnyálkahártya sorvadása és a következményes felszívódási zavar.

A klasszikus kórkép szerint a gyerek levert, étvágytalan, jellemző a haspuffadás és a hasmenés. Ám újabban már csak ritkán jelentkezik az összes tünet. Sokkal gyakoribb, hogy „csak” hasfájás, vérszegénység vagy lappangó vashiány, növekedési zavar lép fel. Volt olyan betegem, akinél a karikás szem volt az egyetlen tünet.

A lisztérzékenység manapság egy újonnan kifejlesztett módszerrel viszonylag egyszerűen, egy vérvétel segítségével kideríthető. Karikás a szeme!

Dr. Veres Gábor

gyermekgyógyászHa felismertük, akkor jól gyógyítható. Az étrendből el kell hagyni egyes gabonaféléket.

Ha a vizsgálat nem mutat ki lisztérzékenységet, akkor nem vizsgálnám tovább, valószínűleg tényleg csak alkati adottságról van szó.

Forrás: Kismama magazin