Kisgyerek

Gyomorbénulás: pacemakerrel gyógyítható!

Az Ohio állambeli Columbusban található Nemzeti Gyermekkórház orvosai a jellemzően szívbeteg felnőtteknél alkalmazott készüléket súlyos gyomorbetegségben szenvedő gyermekek gyógyítására is használják.
2009. Augusztus 06.

A sebészek pacemakert ültettek be egy 16 éves, a táplálékfeldolgozást érintő gyomorbénulásban szenvedő páciensbe. Ez az első olyan eset, amikor ezt az eljárást egy gyermeken végezték el a Nemzeti Gyermekkórházban, amely egyike az ország ezen eljárást végző néhány intézményének.Emésztés

A gasztroparézis (gyomorbénulás) az az állapot, amikor a gyomor ritkábban és kevésbé erőteljesen húzódik össze, így az ételek és italok hosszú ideig maradnak a gyomorban. A beteg gyermekek 60 százalékában a betegség kialakulásának oka nem ismert. Ebben az állapotban a gyermekek állandó puffadásra és hányingerre panaszkodnak, az eredmény pedig alultápláltság és jelentős súlyvesztés lehet. Súlyos esetekben a tünetek akadályozzák a gyermeket az iskolába járásban és a napi tevékenységekben.

A pacemakert a hasüregbe helyezik be, az eszközből elektromos vezetékek vezetnek a gyomorhoz. A készülék elektromos impulzusok segítségével stimulálja a gyomrot evés után. “A pacemakert sebészi úton ültetik be a bőr alá és két elektródát csatlakoztatnak hozzá, amelyeket a gyomor falára helyeznek. Ez arra készteti a gyomrot, hogy bizonyos rendszerességgel ürüljön ki. A kezdeti beállítások alacsony értékeken vannak, és a szívbe ültetett pacemakerekhez hasonlóan itt is igény szerint változtathatjuk ezeket” – magyarázta Dr. Steven Teich gyermeksebész, a kórház Gyomorsebészeti Programjának sebészeti vezetője, az Ohio Állami Egyetem Orvosi Karának sebész docense. “Kiüríti a gyomrot, megszünteti a puffadást, a hányást és a hányingert.”

A kórház gasztroenterológiai, hepatológiai és táplálkozástani programja az egyik legjobb az országban a gyermekek gasztrointesztinális motilitási problémáinak kezelése terén. Ez az egyetlen gyermekkórház az Egyesült Államokban, amely a motilitási zavarok teljes skáláját gyógyítja, a diagnózistól a kezelésen, endoszkópos és sebészeti eljárásokon keresztül a pacemaker beültetésig és utókezelésig.

A pacemakereket évek óta használják késleltetett gyomorürülésben szenvedő felnőttek esetében. A Nemzeti Gyermekkórház engedélyt kapott arra, hogy gyermekekbe is beültesse a készüléket és bár ez egy új eljárás a gyermekek és serdülők esetében, az orvosok szerint a korai eredmények biztatóak. “Az ilyen kezelést kapott betegeknél csaknem minden tünet megszűnt két héten belül” – mondta el Dr. Hayat Mousa, a kórház Motilitás Központjának orvosigazgatója, az Ohio Állami Egyetem Orvosi Karának docense. “A korábbi kezelési lehetőségek, köztük a gyógyszeres terápia sokkal kevésbé voltak hatékonyak.”

Forrás: Medipress