Baba

Mindent a köldökcsonk ápolásáról

A nemzetközi és hazai ajánlások egyértelműen fogalmaznak a köldökcsonk ápolásáról. A régi gyakorlatot ideje elfelejteni.
2024. Február 12.
köldökcsonk baba
Kép: Getty Images

Mi is az a köldökcsonk?

Mielőtt kitérünk a köldökcsonk ápolására, érdemes tisztázni miről is beszélünk. A baba megszületése után a köldökzsinórt elvágják, ez egy fontos állomása az újszülött adaptálódásának. A köldökzsinór a méhlepényt köti össze a magzattal, rajta keresztül oxigénben és tápanyagokban gazdag vér jut az anyától a magzathoz. Miután a baba megszületik a köldökzsinórt elvágják, legjobb, ha nem azonnal teszik ezt, hanem késleltetve. A WHO ajánlása 1-3 percet érdemes erre várni, méghozzá azért, mert a méhlepényből így továbbra is vér áramlik a baba szervezetébe, ezáltal fontos ásványi- és tápanyagokhoz jut. Tehát érdemes akkor elvágni a köldökzsinórt, amikor az már nem pulzál.

Miután a köldökzsinórt elvágják, marad egy pici rész, ez a köldökcsonk, ami tulajdonképpen egy nyílt seb, nyitott kapu a különféle kórokozók számára, emiatt kell a teljes leszáradásáig – ez nagyjából 7-10 nap – óvnod.

Semmi sem kell hozzá csak levegő

Jól tudjuk, hogy itthon korábban alkohollal és hintőporral gondozták a köldökcsonkot, de mára bebizonyosodott, hogy ezekre semmi szükség, sőt, inkább kárt okozhatnak. Nyugat-Európában már régóta nem javasolják egyiket sem. A jelenleg érvényes nemzetközi és hazai ajánlások épp ugyanazt javasolják: sem alkohol, sem hintőpor nem szükséges, sőt, egyenesen tilos. Miért?

Az alkohol a baba vékony bőrén keresztül felszívódhat, valamint könnyen ki is száríthatja a bőrét. A nem kellő gondossággal használt hintőport pedig a baba belélegezheti, bekerülhet a tüdőbe és ott irritációt okozhat. Gyermekkorban a hintőpor egyébként is kerülendő. Az egyéb jód tartalmú fertőtlenítő szerek használata sem javasolt. A hintőport alatt könnyebben megtelepszenek a baktériumok, ezért sem javasolt a használata.

Egyetlen dologra van szükség: szárazon tartani addig, amíg leesik. Mindössze tehát annyi a teendő vele, hogy maradjon száraz, tiszta, a pelenkát érdemes visszahajtani a köldökcsonk alá. Fürdetéskor ne érje víz a köldökcsonkot, ha ez mégis megtörténik, akkor gondosan, óvatosan itassuk fel a vizet és töröljük szárazra a csonkot.

Fertőzésre utal, ha a baba lázas, piros a bőre, vagy ha a köldökcsonk bűzös váladékozó. Ezekben az esetekben irány a háziorvos.