Terhesség

Köldökzsinór – az utolsó kötelék

Érdekes, titokzatos szerv, amelyet szinte sosem látunk, de néha annál nagyobb riadalmat okoz.
2007. Szeptember 02.

Kibukkan a baba feje, majd megszületik a kis test, az anya mellére teszik. Örökkévalóságnak tűnik, mire először levegőt vesz. Kicsit szorongunk, biztatnánk: gyerünk, gyerünk. Elfelejtjük, hogy neki ez egyáltalán nem sürgős, még nem érkezett meg teljesen a mi világunkba. Az éltető oxigént még bentről kapja, a lüktető köldökzsinóron keresztül.

Mi a köldökzsinór?

A köldökzsinór a fogamzástól számított ötödik hét után kezd kialakulni, és a huszonnyolcadik hétig fejlődik. Két artéria (verőér) és egy véna (visszér) szállítja benne a vért a magzat és a méhlepény között.

Ha megfogjuk a szürke, puha, kacskaringós, hossztengelye körül többszörösen csavarodott köldökzsinórt, érezhetjük, hogy nagy szorításnak is ellenáll. Az erekben folyó vér feszes állapotban tartja, ezért nem törik meg. A belül futó erek mindig hosszabbak, mint maga a zsinór, ezért húzással lehetetlen elzárni a vér útját.

A köldökzsinór hossza átlagosan 50 centi, de lehet 20 centi, vagy egy méter is.

Mikor vágják el?

Ma már sok kórházban az a gyakorlat, hogy türelmesen várnak, míg elmúlik a köldökerek lüktetése, így nem kényszerítik a babát azonnali légvételre. Amellett, hogy ez kétségtelenül gyöngéd fogadtatás, a “késői” köldökellátásnak más előnye is lehet. A zsinórból és a méhlepényből így vér áramlik a kisbaba szervezetébe, ez pedig fontos táp- és ásványianyag-utánpótlást jelenthet az induláshoz. A szegedi egyetemen folytatott vizsgálatok során kimutatták, hogy ha nem vágják el idő előtt a zsinórt, ez a baba oxigénellátása szempontjából ideális, előzetes magzati oxigénhiány fennállása esetén pedig akár életmentő is lehet.

A köldökzsinór azonnali elvágására csak ritkán, vészhelyzetben: koraszülés, vércsoport-összeférhetetlenség esetén vagy bizonyos szülési szövődményeknél van szükség.

Az általános gyakorlat szerint a zsinórt a baba pocakjától négy-öt centire zárják le köldökcsattal, és közvetlenül emellett vágják el, így a köldökcsonk egészen rövid marad. A csonkot már a szülőszobán fertőtlenítik, majd ezután ezt meg kell ismételni minden pelenkázásnál. A csonk ugyanis még nyitott kapu a hasüreg felé.

Köldökzsinór-vágás – alternatív megoldás

Dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász: – Jó tizenöt éve, még klinikai munkám alatt hallottam, hogy belevág a gyerek aurájába az, aki a köldökzsinórt nem legalább nyolc centire vágja el a bőrtől. Ha háromnegyed órát várakozunk a baba megszületése után, akkor látszani fog, hol kezdődik a baba aurája. A dolog szöget ütött a fejembe, de mivel az egész aura-téma távol állt tőlem, nem is foglalkoztam vele.

Otthoni szüléseknél találkoztam először azzal a ténnyel, hogy a lepény a baba után átlagosan egy óra múlva születik meg, vagyis eltelik az a bizonyos 45 perc! És egyszer csak megláttam azt a bizonyos határt a köldökzsinóron! Akkor változott meg a gyakorlatom. Az anyai oldal felől vizsgálva azt tapasztalom, hogy egy hosszabb szakasz hideg, vékony, fehér, élettelen, ám egy ponttól kezdve, a babához közeledve vastag, kék, élő. A kettő határánál elkötöm, és fertőtlenített ollóval elvágom a zsinórt (illetve elvágja az, aki akarja).

A körülbelül 8-10 centis csonkot fertőtlenítem. Ennek az az előnye, ha az aura-témát ki is hagyjuk, hogy a veszélyes köldökszepszisnek sokkal kisebb teret hagyunk, hiszen ha megvárom, hogy a köldökzsinór és a baba között zárt rendszer alakuljon ki, és ott vágom el, ahol a baba és a zsinór egységét nem sértem, akkor nem lesz olyan pont, ahol bejuthatnak a baktériumok.

Hogyan kezeljük a csonkot?

A csonk hamarosan száradni, majd zsugorodni kezd. Ha megóvjuk a nedvességtől, ez a folyamat gyorsabb. Érdemes a kisfiúk fütyijét lehajtani pelenkázáskor, hogy a pisi ne találja telibe a köldököt. Ha mosható pelenkát használ, próbálja úgy feladni, hogy ne fedje el a csonkot. Az újszülötteknek való eldobható pelenkák szabása többnyire alkalmazkodik ehhez az állapothoz. Minden pelenkázásnál kezelni kell a köldökcsonkot alkohollal és Hexaclorophen tartalmú hintőporral.

A legtöbb anyuka fél hozzányúlni, megemelni, mert attól tart, hogy fájdalmat okoz a picinek. Pedig a köldökcsonkban nincsenek idegek, a babának talán a hűvös alkohol nem tetszik. Alaposan törölje körbe, és szórja be úgy, hogy minden irányból jusson alá hintőpor. Sokan szívesebben használnak fültisztító pálcikát az alkoholos körbetörléshez a vattapamacs helyett. A köldökcsonk általában az első héten leesik.

Előfordul, hogy a köldökcsonk leesése kitolódik, és a köldök nem hámosodik be, hanem egy kis lencsényi-borsónyi, sötétebb színű, nedvező csomó alakul ki benne. Az esetek többségében otthoni ecsetelésre vagy ezüst-nitrátos kezelésre (lápiszolásra) múlik el.

Túl hosszú, túl rövid?

A 80 centinél hosszabb zsinór meghurkolódhat, illetve a magzatra csavarodhat, esetleg a vajúdás folyamán előreeshet, ez pedig szövődményhez vezethet.

Ha 30 centinél rövidebb a köldökzsinór, az megkérdőjelezheti a természetes szülés lehetőségét.

Az újszülöttek negyede nyakra tekeredett köldökzsinórral születik. Ez az esetek túlnyomó többségében nem jelent gondot. Baj akkor van, ha súly nehezedik a köldökzsinórra, de ezt a normálistól eltérő szívhang jelzi, és időben császármetszést végezhetnek.

Ritkábban fordul elő, hogy a köldökzsinór kézre vagy lábra tekeredik. Ez általában nem okoz sérülést. Nagyon ritkán, a babák egy százalékánál a köldökzsinóron egy vagy több csomó alakulhat ki. Ha a csomó nem válik feszessé, nem jelent veszélyt a baba számára. Ha azonban a zsinór megfeszül, akadályozhatja az áramló vér útját.

Ereklyeként tisztelték

A törzsi társadalmakban nagyra becsülték a köldökzsinór erejét. Voltak törzsek, ahol szertartás keretében eltemették, máshol megették, gyógyhatást tulajdonítottak neki: fába foglalták, vagy talizmánként viselték, amelyet hétéves korában kapott meg a gyerek, akiről egykor származott. Küldetését pedig akkor végezte be, amikor sírba szállt tulajdonosával.

Egyes népcsoportokban azt tartják, hogy legalább huszonnégy óra hosszat nem szabad elvágni a köldökzsinórt. Van, ahol egyáltalán nem vágják el, hanem néhány napig zsinórral, méhlepénnyel együtt gondozzák a kicsit.

Őssejtek

Az újszülöttek köldökzsinórvéréből nyerhető őssejtek a jelenlegi feltételezések szerint egyes károsodott sejtek, szövetek pótlására lehetnek alkalmasak.

Az Országos Gyógyintézeti Központ és a Zelion Kft. köldökvérbankot hozott létre. A cél egy közösségi őssejtbank létrehozása, amelyből mindenki kaphatna őssejtet, de egyelőre az új bankban is csak magáncélra lehet fagyasztatni, húsz évre háromszázötvenezer forintért.Kapcsolódó cikkeink:

  • Elég csupán 3 perccel később elvágni a köldökzsinórt
  • Ráér a köldökzsinór átvágása!
  • Forrás: Kismama magazin