Baba

Köldökproblémák az újszülött babánál

Köldökvérzés, köldöksérv, köldökgranuloma és ragacsos köldök. Mit jelentenek ezek a kifejezések, és mit lehet velük tenni?
2016. November 21.

Köldökproblémák az újszülött babánál

Az újszülött köldökét különös körültekintéssel kell gondozni, különben könnyen kaput nyithat a kórokozóknak. Jobb, ha a köldökcsonkra nem hajtod rá a pelenkát, mert benedvesedhet, vagy az ürülék beszennyezheti. A köldökcsonk leválásáig ne érje a köldököt a víz fürdés közben.

Köldökvérzés

A köldökcsonk leesése utáni első két hétben gyakoriak a kisebb utóvérzések, amelyek többnyire a köldökön és a pelenkán láthatók véralvadék formájában. Ezek a vérzések ártalmatlanok, nem kell kezelni őket. Gondozd a köldököt továbbra is a fent leírtak szerint.

Köldöksérv

Ha nem zárul be elég gyorsan a rés, ahol a köldök a hasfalat áttöri, a köldökgyűrűt lezáró kötőszövet felszakadhat, olykor három centiméteres átmérővel is. A köldök területén egy lyuk tapintható vagy visszanyomható kidomborodás látható. A kisebb köldöksérv az első életévben rendszerint magától is elmúlik, a köldöktapasz vagy köldökkötés nem használ. Ha a köldöksérv nagyobbodik vagy nem lesz kisebb, operálni kell. A lágyék- és köldöksérvet ambulánsan műtik.

Köldökgranuloma

Ha a még nem egészen begyógyult köldökcsonk burjánzani kezd, köldökgranuloma alakul ki; kis, nedvedző rózsapiros csomócska, amely a köldökben vagy abból kifelé növekszik. Vidd a babát orvoshoz, aki a granulomát maratással fogja eltávolítani.

Ragacsos köldök

A ragacsos köldök kezdődő fertőzés jele. Keresd fel az orvost, ha a baba köldökén sárgás váladékot (gennyt) észlelsz, mert fennáll a vérmérgezés veszélye. Az orvos ellenőrzi, van-e sipoly (nyílt járat a hasfalon át), és antibiotikumos kenőcsöt vagy hintőport ír fel, amely a gyulladást elmulasztja. A sipolyt minden esetben műteni kell.

A cikk forrása Dr. Barbara Capelle – Dr. Helmut Keudel: Gyermekbetegségek c. könyve.

Ezt is érdemes elolvasni: