Baba

Így öltöztesd a babád télen!

Ha most ősszel született a kisbabád, biztosan fejtörést okoz, hogyan öltöztesd a hideg téli időben. Ehhez szeretnénk most gyakorlati tanácsokat nyújtani.
2015. Január 26.

Az elsőgyerekes, kezdő anyukák tele vannak kérdéssel: mikor vihetem ki a levegőre a babát, és mennyi ideig? Ajánlott-e kivinni egyáltalán? Mit adjak rá, hogy öltöztessem? Az öltöztetés során több tényezőt is figyelembe kell venni, kezdjük is az elején!

Milyen idő is van?

Az első lépés, hogy nézd meg, milyen az időjárás odakint? Hány fok van, fúj-e a szél (mert akkor sokkal hidegebbnek érezzük a hőmérsékletet), süt-e a nap, esik-e valamilyen csapadék? Fontos, hogy ne a tévé vagy a rádió időjárás-jelentésének higgy, hanem a saját szemednek és bőrödnek. A legjobb, ha néhány pillanatra kiszaladsz a levegőre, vagy ha erre nincs lehetőséged, akkor csak nyisd ki az ablakot, és úgy győződj meg a tényleges időjárásról. Nem árt megjegyezni, hogy nagyon csalóka lehet a lakásotok fekvése is.

Ha szélvédett helyen van, a déli oldalon sokszor igen meleg lehet ősszel és télen, ha éppen oda süt a nap, amikor pedig lementek sétálni, kiderül, hogy szeles, hűvös az idő. Szóval, miután szemrevételezted a kinti időjárási körülményeket, utána jöhet az öltözködés. Ne rettentsen vissza, ha esik a hó, vagy kicsit szemerkél az eső, a levegőztetést, sétát akkor sem célszerű kihagyni, mert ha egész nap a lakásban vagytok, mindig sokkal nyűgösebb a gyerek, ha pedig egész kicsi, akkor igazán jót alszik majd a friss levegőn.

Bundabugyi a mamának, bundazsák a babának…

Tény, hogy a legtöbb baba nehezen tolerálja az öltöztetést, és ahhoz, hogy egy jóleső téli sétára induljatok, bizony elég sok ruhát kell felvenni. Viszont ha a babát gyorsan és játékosan öltözteted, akkor könnyebben viseli az ezzel járó kellemetlenségeket. Apró trükkökkel fel is gyorsíthatod a folyamatot. A bodyt harmonikaszerűen fogd össze és először a fején húzd át, majd a kezeinél ugyanígy járj el. A rugdalódzó feladását érdemes a lábacskáknál kezdeni és ezután felfelé haladni. Játszhattok közben ‘kukucs’ játékot, továbbá, ‘hol a kezed, lábad’ kérdéssort, majd megpuszilhatjuk, ha megtaláltuk. Lehet grimaszokat vágni, bohóckodni, és ezen együtt nevetni, énekelni, és mondókázni.

Nagyon fontos a gyorsaság mellett, hogy ne kapkodj, és próbálj a gyermeked felé belső nyugalmat sugározni. Ehhez azt kell tenned, hogy időben kezdj neki a készülődésnek, és az öltöztetés előtt minden ruhadarabot készíts ki előre.

Szabad levegőn még inkább fontos a réteges öltöztetés. 6 hetes korig még annyira kialakulatlan az újszülöttek hőérzete, hogy télen-nyáron mindig egy réteggel többet kell rájuk adni. A kisbabára kerüljön hosszú ujjú body, rugdalódzó, egy meleg overáll vagy bundazsák, fül és homlokvédős sapka.

Ha nagyon hideg van, akkor adjunk rá még harisnyát és mindenképpen kezeslábas pamut rugdalódzót, illetve egy vastagabb például polár vagy plüss rugit az overáll alá. Kisgyermekeknél az overáll alá elég egy harisnya és az alsóruházat fölé egy vastagabb pulóver. Náluk viszont előnyös, ha vízálló a cipő és az overáll is. Téli időszakban 4-6 hetes kortól fokozatosan szoktassuk a babát a kinti levegőhöz. Fontos, hogy mi is öltözzünk melegen, ne azért keljen negyed óra séta elteltével visszafordulni, mert fázunk.

Mikor ne?

Persze nem mindig és nem minden körülmény között kell ragaszkodni a kinti sétafikáláshoz. Mínusz öt fok alatt nem ajánlott a babákat kivinni a szabadba, nulla fok alatti hőmérséklet esetén is legfeljebb 1 órát legyenek folyamatosan kint. Az enyhe ködös időjárás sem túlságosan kedvező a kisbabának, hiszen ebben az időben fokozottabban vannak jelen a levegőben a vírusok és bacilusok.

Ha esik az eső, akkor se riadjunk vissza, használjuk a babakocsin az esővédőt! Persze a levegőztetésnek is a friss levegőn van értelme igazán, ezért amennyiben a környék engedi, ne a forgalmas utak mentén sétálgassunk, hanem nyugodtabb, csendesebb környéken, játszótéren. A még babakocsiban jókat alvó csecsemőket nem is szükséges mindig elvinni otthonról levegőztetni, a teraszon, udvarban is megtehetjük ezt, és közben mi is pihenhetünk, vagy haladhatunk a házimunkával.

Kapcsolódó cikkeink: