Baba

Levegőzés télen: 5 tipp a baba öltöztetéséhez

A babának és a mamának is szükséges a téli levegőzés. Nem mindegy azonban, hogy a baba miben levegőzik. Ehhez adunk néhány tippet.
2017. November 13.

Levegőzés télen: 5 tipp a baba öltöztetéséhez

Még az újszülött babáknak is fontos, hogy levegőn legyenek. Amíg a nyári-tavaszi vagy őszi babák 2 hetes kortól nyugodtan akár naponta is levegőzhetnek, addig a télen születettek mamái jobb, ha megvárják a 4 hetes kort az első igazi sétával.

Addig is, amíg ez megtörténik, fokozatosan hozzá lehet szoktatni a babát a hűvösebb levegőhöz: először csak akkor szellőztessünk, ha a baba nincs az adott helyiségben. A baba kb. 10 napos korában nyitott ablaknál, az évszaknak megfelelő öltözékben 5-10 percig történjen a hozzászoktatás. Az időt fokozatosan növelhetjük mindaddig, amíg be nem tölti a 4 hetes kort, akkor azonban irány ki a lakásból.

Érdemes a babával mindig olyan helyen sétálni, ahol csend van, nincs vagy kicsi a forgalom és persze a legjobb, ha tiszta a levegő. Nagyon szélsőséges időjárási viszonyok közepette nem kell elmenni sétálni, levegőzni, ilyen lehet a szeles, a párás, a ködös idő illetve ha mínusz 5 foknál is hidegebb van. Ugyanakkor még a nagyon hideg időben is jót tesz pár perc kinti tartózkodás (gondoljunk bele, hogy pl. a skandináv országokban 4-6 hetes babákat jól felöltöztetve és bebugyolálva kint altatnak télen is).

De mire figyeljünk a téli öltöztetés során?

1, Eggyel több réteg

A réteges öltöztetés a babáknál alapfeltétel és mivel keveset mozog és könnyebben kihűl, mint egy felnőtt, ezért mindig egy réteggel többet adj rá, mint ami neked kellemes. De arra is figyelni kell, hogy túlöltöztetve se legyen még a lakásban sem!

2, Jól szellőző, meleg, hőszigetelő ruhák

Fontos, hogy a babán jól szellőző, de meleget biztosító, pamut ruha legyen. Hűvös, hideg időben a külső ruházat meleg, vízhatlan anyagú legyen, és egyben hőszigetelő is. Ennek a célnak a legtöbb baba overall megfelel.

3, Téliesítsd a babakocsit és a hordozót

Ha a babakocsit nem a lakásban vagy fűtött helyen tárolod, akkor vidd be szobahőmérsékletre, mielőtt a babát beleteszed, hogy ne egy teljesen kihűlt kocsiba feküdjön. A babakocsi alját béleled ki meleg takaróval. Természetesen nagy hidegben a babára is kell még egy takaró, akkor is, ha alatta bundazsák vagy overall van.

Hordozónál arra figyelj, hogy a saját testhőd is melegíti a babát, tehát nem érdemes annyira felöltöztetni, mintha babakocsiban levegőznétek. A réteges öltözék fontos, de jóval kevesebb ruha is elegendő, éppen a testközeliség miatt. Már sokféle kiegészítőt kaphatsz téli hordozáshoz: ilyen pl. a hordozókabát vagy a hordozó takaró. Ezek mindenképpen kellenek. A helyes M tartásra most is ügyelj!

4, Miből tudhatod, hogy melege van?

A babád nem fogja jól érezni magát, ha túlöltözteted, és ennek szemmel látható jele is lesz: a kipirul az arca, nyűgös vagy kedvetlen lesz. Ha benyúlsz a nyakához és azt érzed, hogy a babád nyirkos, akkor egészen biztos lehetsz benne, hogy túl sok ruha van rajta.

5, Ez legyen rajta

Alapkövetelmény a réteges öltöztetés: télen egy réteg hosszú ujjú pamutbody, rugdalozó esetleg melegebb nadrág és/vagy kardigán, pulcsi. Egy fokkal enyhébb időben a rugdalozóra jöhet a meleg overall vagy bundazsák. Ha pedig tényleg nagyon hideg van, akkor adj rá harisnyát is. Sapka kötelező, méghozzá fül-és homlokvédő típus, ahogy a babakocsisoknak a takaró is.

Hordozós babákra nem kell annyi réteg és amire érdemes figyelni, hogy a lábukon legyen babylegs és plusz zokni. Sapka ebben az esetben is kell, talán az űrhajós sapka a legjobb, mert az egyben védi a nyakat és a füleket is.

Ne ijedjünk meg sem a csapadéktól, sem a hűvösebb, sőt hidegebb időtől! Figyeljünk az öltözködésre, de építsük be a napirendünkbe a mindennapos levegőzést, még télen is!

Kapcsolódó cikkeink levegőztetés télen témában: