Baba

Ónos esőre adtak ki vészjelzést, de hó is jön

Igen, megjött, ez már az igazi tél.
2023. December 10.
havazás
Fotó: Getty

Erre nem igazán számítottunk: annyi év kihagyás után pár napja „rendes” telünk van, csaknem olyan, mint a képeslapokon, vagyis nemcsak mondjuk, hogy „legyen hóóó”, hanem van hó a gyerekek nagy örömére.

Nálatok is megvolt az első szánkózás, hógolyózás, hóember-építés? Már nagyon itt volt az ideje, hiszen az utóbbi szezonokban azon gondolkodtunk, melyik közeli, magashegyes országba menjünk át, hogy a legkisebbek is lássanak egy kis havat.

Nos, szombaton jött, aminek jönnie kell: az ország nyugati részében sok helyen sűrű pelyhekben szakadt a hó, és erre vasárnap is van kilátás.

Jön azonban más is: az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos esőre adott ki figyelmeztetést, kiemelten a Dél-Dunántúlra és a Dél-Alföldre. „A csapadék várható halmazállapotában mutatkozó erős bizonytalanság miatt akár piros riasztás is érvénybe léphet” – írják. A délelőtt második felétől várhatóan fokozatosan esőbe vált a csapadék.

Ezzel egyidőben az ország északi felén, illetve a Duna vonalától keletre eső területeken havazás kezdődik, amely napközben egyre inkább az Északi-középhegység térségére korlátozódik. A frissen lehulló hó vastagsága nagy területen elérheti a lepel-3 cm-t, de kisebb körzetekben, illetve a hegyekben ennél több is lehet.

Ezen túl erősen felhős vagy borult, párás idő várható. A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között várható.