Baba

Újabb adag hó esik szombaton

Szél, napsütés, hóesés: minden lesz a hétvégén.
2023. December 02.
galyatető
Ilyen csodálatos volt Galyatető november 28-án - Fotó: MTI / Komka Péter

Nálatok is nagy volt az öröm, amikor megérkezett az idei első hó? Illetve… régen így mondtuk, de most már néha az az érzésünk, hogy így helyes: első és egyetlen. Volt ugyanis olyan évünk mostanában, amikor valóban egyetlenegy napon volt számottevő havazás egész télen. A legkisebb gyerekek szinte nem is tudják, milyen az igazi, szép, havas tél. Ha nem pont egy ráérős hétvégére esett az a havazós nap, talán a szánkózást, hógolyózást sem ismerhették meg. Tavaly voltak családok, akik csak azért utaztak Szlovákiába vagy Ausztriába, hogy legyen “hóélménye” a kicsiknek. Úgyhogy jó hír, hogy mind az Országos Meteorológiai Szolgálat, mind az Útinform havazásra számít a hétvége első napján.

Kezdetben keleten még vékony lesz a felhőzet, majd ott is megvastagszik, és mindenhol erősen felhős vagy borult lesz az ég. Több helyen várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba vált át – írja az OMSZ. Az Útinform tájékoztatása szerint leginkább az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén lehet hóra számítani.

Ami eggyel rosszabb hír: átmeneti időre néhol ónos eső is lehet. A Tiszántúlon inkább az eső lesz a jellemző, helyenként zivatar is kialakulhat. Egyre többfelé fordul északnyugatira, nyugatira a szél, és többfelé kísérik erős, főként az Észak-Dunántúlon viharos széllökések, amely a Bakony környékén hófúvásokat okozhat. A leghidegebb részeken mindössze 1 fok lesz nappal, a másik véglet a 18 fok – meglepő különbség.

Ami a vasárnapot illeti, akkor már felszakadozik, csökken a felhőzet, általában több órára is kisüt a nap. Ugyanakkor hazánk északkeleti harmadán hózápor, kisebb havazás aznap is előfordulhat. Kora délután is csak -2 és +3 fok közé emelkedik majd a hőmérséklet.

Havazásra fel! (Reméljük, lesz még a télen országos szintű hó is, nem csak egy-két vármegyénkben kicsit szállingózó.)