Gyerek

7 dolog, amit ne hagyj ki télen a gyerekkel

Ha hó nem lenne, jó program akkor is akad elég.
2021. November 30.
Fotó: Getty

Ha ezt a cikket tíz évvel ezelőtt írom, akkor még csupa “havas dolog” szerepelt volna benne. Mindaz, ami a telet évtizedeken át jelentette a gyerekkönyvekben, az olvasókönyvben, a mesékben, mindenhol. És ott persze a mai napig az jelenti, vagyis a hógolyózás, szánkózás, hóember-építés és társai. Csakhogy… az elmúlt teleken Magyarországon megesett, hogy csak egyetlen napig volt hó – ha mondjuk a fővárosra gondolunk. Így aztán a kisgyermekes téli bakancslista is kissé másként néz ki. Persze azért maradt decemberi-januári móka épp elég, hiszen gyerekszempontból is mozgalmas időszak elé nézünk. Nézzük, mit nem hagynánk ki idén sem az életünkből semmiképp!

1.      Megpakolni egy cipősdobozt

A cipősdoboz persze csak jelképes. Bármit meg lehet pakolni, egy Mikuláscsomagot is, az autó csomagtartóját is, egy hajléktalan ember tányérját – bármit, ami kicsit jobbá teszi mások ünnepét. Ha felnőttként jótékonykodtál már életedben, még fontosabb, hogy a gyerekkel együtt is megtedd, hiszen így tanulja meg, hogy érdemes másokra is gondolni, másokért is tenni valamit. Azt is érzékelheti így, hogy sajnos nagy társadalmi távolságok léteznek, nem mindenki él olyan jól, ahogyan ő. Megtanulja értékelni, hogy meleg lakásba jöhet haza, finomat ehet, de azt is láthatja, hogy néha mi  magunk tehetünk azért, hogy a világ jobb hely legyen – másoknak is.

2.      Adventi ablakokat nézegetni

Ha megtöltöttük a magunk cipősdobozát, ideje esti sétára indulni a környéken! Egyre több helységben, kerületben tartanak “adventi ablak akciót”, amikor a helyi közösségek megszervezik, hogy melyik nap ki díszíti fel az ablakát karácsonyig. Esténként kis körútra lehet indulni a gyerekekkel, és megkeresni az aznapi, szépen kivilágított, színes, ünnepi ablakot a környéken. Kaland, élménygyűjtés, közös időtöltés. Igazi karácsony előtti program!

3.      Szánkózni

Igen, nagy bátran beírtuk ezt is, hiszen csak azért sem adjuk fel! Ami nagyon fontos: ahogy leesik az első hó, már kell is sietni a gyerekért, megfogni azt a szánkót, és indulni. Mindegy, mit terveztünk aznapra, mindegy, hogy másnap iskola. Nem várhatunk arra, hogy holnap még több esik, mert ez ma már kiszámíthatatlan. Amikor megjön az első hó, akkor kell élvezni. Ha ehhez a legközelebbi hegységbe kell utazni, akkor úgy – na jó, azzal talán meg lehet várni a hétvégét. Különösen kötelező program azokkal a picikkel, akik életük első havát látják!

4.      Korcsolyázni

Ez már “haladóknak”, vagyis nagyobbaknak szól. Nincs értelme arra várni, mikor fagy be egy-egy tavunk, az úgyis veszélyes. Igen, tudjuk, hogy gyerekkorunkban vígan száguldoztunk az élővizeken, de ez már a múlté. Elégedjünk meg most az önkormányzatok által ilyenkor létrehozott kisebb jégpályákkal, a gyerekek azt is szeretni fogják. A felnőtteknek meg ott a forralt bor!

5.      Fürdőzni

Nyáron kézenfekvő a strandolás, ám nagyon is megvan a téli megfelelője, ez pedig a wellness. Felnőtt programnak tűnik, de sok zárt fürdőben van gyerekmedence, és hát ilyenkor, hideg évszakban nagyon jól esik elmerülni a meleg vízben, kipróbálni a szaunát, a gőzfürdőt.

6.      Mézeskalácsot sütni

Az egyik legjobb elfoglaltság télen. Kézműveskedés, a végeredménye ehető, és még az ünnepi hangulat is a lakásunkba költözik vele. A gyerekeknek olyan, mintha csak gyurmáznának, ma pedig már nagyon sokféle minta létezik. Ízekben viszont nem érdemes variálni, hiszen a mézeskalács pont ettől az, ami: méz, fahéj, szegfűszeg – vagyis a tél és az ünnep maga. Ahogy egykor a nagyival csináltuk! A legjobb rész a díszítés, és még a fára is juthat a kis figurákból.

7.      Reszkessetek betörőket nézni

Ha megvolt az összes aktivitás a korcsolyától a szánkózáson át a sütésig, akkor itt az idő, hogy lepihenjünk. Természetesen a kanapén, egy pléd alatt, összebújva – hiszen az ünnepi készülődés végül is erről, az együttlétről szól. Végül is mindegy, mit nézünk. Az említett film alap, de tudjuk, hogy épp ezért sokan már unják. Javasoljuk ez esetben a Polar Expresszt, a Karácsonyi krónikát vagy bármelyik kedves filmet a millió karácsonyi darab közül. A forró csoki csak ráadás!