Baba

Óvjuk a bababőrt télen is!

Bár a babák bőre közmondásosan puha, a zord téli időjárás, a száraz levegőjű, fűtött szoba, a szél bizony a kicsik bőrét is kikezdhetik. Hogyan vigyázzunk az apróságok első, külső "védelmi vonalára"?
2015. Január 20.

Óvjuk a bababőrt télen is!

Télen sokkal több lehet a probléma a bőrünkkel, mint nyáron, vagy a langyosabb, tavaszi hónapokban. A hideg idő, a szél, majd a fűtött és száraz levegőjű lakás még a felnőttek erős, ellenálló bőrét is megviseli! A kisbabáknak ráadásul nem fejlődött még ki rendesen ez az első védelmi vonala. A picik bőre jóval vékonyabb, mint egy felnőtté, a szarurétege áteresztőbb, a faggyútermelés minimális, és sem a védelmező savköpeny, sem pedig a természetes baktériumflóra nem épült még ki teljesen.

Ráadásul, a babák bőre kevesebb pigment anyagot tartalmaz, mint a felnőtteké, ezért érzékenyebb az UV sugárzásra, könnyebben lepirul. A fényvédelemre télen is figyelni kell, mert attól, hogy nem süt “látványosan” a Nap, még van UV sugárzás. Tehát ha egész napos szabadtéri programot szervezünk, akkor kenjük be a gyermek kilátszó testrészeit napvédő krémmel.

A hidratálást “bent” kell kezdeni!

Akárcsak a felnőtteknél, a kisbabáknál is gyakran előfordul, hogy a bőrproblémák hátterében a helytelen, kiegyensúlyozatlan táplálkozás vagy a kevés folyadékfogyasztás áll. A legkisebbeknél (természetesen) az anyatej, illetve ennek hiányában a tápszer fedezi a folyadék- és tápanyag-szükségletet is. A nagyobbacskáknál pedig érdemes úgy összeválogatni a gyümölcsöket, zöldségeket, hogy azok a baba vitamin- és ásványianyag-igényét is fedezzék.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának hírlevelében szereplő ajánlás szerint a babáknak testsúly kilogrammonként 150 ml folyadékra van szüksége. Emellett szükség van A-vitaminra (forrása például sárgarépa, sárgabarack, sütőtök), B-vitaminokra (megtalálható gabonafélékben, zöldbabban, zöldborsóban), C-vitaminra (sok van belőle almában, áfonyában, brokkoliban, karfiolban) és D-vitaminra (felírják külön csepp formájában is, de van a tojásban, tejben, tejtermékekben) a szép bőr megőrzéséhez.

A legtöbb bőrproblémát vissza tudjuk vezetni valamely vitamin hiányára: a töredezett köröm vagy haj az A-vitamin hiányára utal; ha a szervezetben kevesebb a kelleténél a B-vitamin, a következmény a repedezett, kiszáradt, viszkető bőr.

Krémek, kenőcsök, olajok

A séta, a friss levegő még hűvösebb időben sem maradhat el, a baba szervezetének jót tesz, ha sokat van a szabadban. A csípős hideg és a szél ellen jó szolgálatot tehet a zsírosabb kenőcs (ma már kifejezetten “téli krémeket” is lehet kapni).

Arra is ügyeljünk, hogy a túlságosan vastag, nem lélegző ruhákba befülled a kicsi, erre pedig ugyanolyan rosszul reagál a baba bőre, mint a hidegre! Válasszunk a kisbabának jól szellőző, természetes anyagból készült ruhákat, és öltöztessük rétegesen!

A mosakodókrém, fürdető kenőcs használata

Sok szülő azért ijed meg a mosakodó kenőcs használatától, mert nem tudja, miként kell belőle fürdésre alkalmas állagú szert készíteni. Vannak, akik bekenik vele a babát, és a vízben lemossák, ám ennek az a veszélye, hogy a gyermek kicsúszik a kezük közül és megütheti magát!

A krémet tegyük át egy kiürült, adagolós szappanos flakonba, illetve egy üres félliteres üdítős flakon is megteszi. Öntsünk rá körülbelül 2x annyi csapmeleg vizet, és rázzuk össze alaposan. Így folyékony szappan állagú fürdetőt kapunk. Ha kihűlt és emiatt esetleg összesűrűsödött a krém, töltsünk hozzá még meleg vizet és rázzuk fel újra.

A fürdetést általában szeretik a babák, hiszen a meleg víz az édesanya pocakjában töltött időt idézheti nekik. Ám a víz a bőr felső rétegéből természetes nedvességmegkötő anyagokat von el és kiszáríthatja azt. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha babaolajat vagy speciális babafürdetőket adunk a vízhez. Ezek nemcsak tisztító-, de bőrápoló anyagokat, olajokat, és gyulladásgátló növényi kivonatokat is tartalmaznak.

Ügyeljünk arra, hogy a törülközővel soha ne dörzsöljük a kicsit, inkább csak gyengéden “itassuk fel” a testéről a vizet. Ha fürdetés után bekrémezzük a picit, mindig speciális babakrémet, illetve testápolót használjunk. A legjobb közvetlenül fürdés után bekenni a bőrt.

Arra is ügyeljünk, hogy ne töltsön túl sok időt a vízben a kicsi: tíz perc általában elég! Sőt, a legtöbb kisbabát (különösen, ha kiszáradásra hajlamos a bőre), nem is kell minden nap teljesen megfürdetni: a cicamosdás is éppen elég lehet nekik!

Kapcsolódó cikkeink:

Felhasznált irodalom:

Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és Tudomány hírlevele

Forrás: HáziPatika.com