Kisgyerek

Ha könnyen kiszárad a baba bőre

A kisgyermekek bőre érzékenyebb, könnyebben kiszárad, mint a felnőtteké, éppen ezért a sérülésekre, fertőzésekre is hajlamosabb. A bőr kiszáradását pedig nagyon sok minden okozhatja. Miért is történik ez, és mit lehet tenni ellene?
2014. Szeptember 22.

Ha a babák bőrére gondolunk, egyből annak puhasága, selymessége jut eszünkbe. Ám a kisgyermekek bőre – éppen ezért – vékonyabb, sérülékenyebb, érzékenyebb. A babák bőrében lazább a kötőszövet és a hám kapcsolata, a faggyúmirigyek kevésbé működnek, a hőszabályozás labilis, a védő baktériumflóra hiánya miatt pedig a kórokozókkal szembeni fogékonyság fokozottabb.

Jó tudni!

A babák bőre sokkal érzékenyebb a napfényre, mint a felnőtteké, mert a szervezetük kevesebb melanint termel, így gyorsabban leégnek.

Ráadásul a kisgyerekek bőre sokkal “áteresztőbb”, mint a felnőtteké, így a káros anyagok is könnyebben jutnak be a mélyebb rétegekbe. Ez az egyik oka annak, hogy a babák bőre nagyon érzékeny, igen könnyen kipirosodik, begyullad, kiszárad. A száraz bőr sérülésein pedig könnyebben jutnak be a szervezetbe a különböző kórokozók, vírusok, baktériumok és gombák. Ezért a különböző fertőző bőrbetegségek egyik legfontosabb megelőzési módszere a száraz bőr folyamatos ápolása és karbantartása.

Mi okozhatja a bőrszárazságot?

A nem megfelelő fürdetőszer, a túl hosszú fürdetési idő, a túlzottan meleg víz, de a pelenka és a száraz levegő is okozhat bőrszárazságot. Sőt a fertőtlenítők használata, a rosszul megválasztott babakozmetikumok vagy mosó- és öblítőszerek, elsősorban a bennük lévő illatanyagok, valamint tartósítószerek is bőrszárazsághoz vezethetnek.

Ne hagyd kiszáradni a babád bőrét

Gyermekkorban az egyik leggyakoribb panasz, hogy az uszodába járó gyermek bőre és fejbőre is kiszárad, majd megjelennek a bőrszárazságra utaló tipikus tünetek (viszketés, bőrpír, hámlás). Ennek oka, hogy a vízben való tartózkodás során a bőrt védő zsírköpeny kioldódik a bőrből, emellett az uszodavíz fertőtlenítésére használt szerek is hozzájárulnak a bőrszárazság kialakulásához.

Ahhoz azonban, hogy a babánál ekcéma alakuljon ki, a szárazságot okozó tényezők mellett némi genetika is “szükséges”: vannak olyanok, akik hajlamosabbak az ekcémára, mint mások. Ehhez érdemes megkérdezni a nagyszülőket, rokonokat, vajon az anyukánál jelentkezett-e gyermekkorában ekcéma. Az allergiás, asztmás vagy szénanáthától szenvedő szülők gyermekei is gyakrabban lesznek ekcémások.

A száraz bőrtől az ekcémáig

Az időnkénti, inkább csak kellemetlenséget okozó száraz bőrtől sajnos sokkal rövidebb az út a meglehetősen kellemetlen ekcémáig, mint azt gondolnánk. Az ekcémás dermatitisz tünetei a nagyon száraz, kipirosodott, hámló és viszkető bőr, mely akár be is duzzadhat. Időnként akár pattanásra hasonlító, apró kiütések is jelentkezhetnek a bőrön. Az ekcéma a legtöbbször a fejbőrön, a homlokon, a mellkason, illetve a hajlatokban jelentkezik.

További hasznos cikkeink a témában:

Forrás: HáziPatika.com