Baba

Milyen a baba bőre? Sárga, kiütéses vagy száraz…?

A kicsik bőre rendkívül sok jelenséget produkálhat, ami az édesanyában aggodalmat kelthet. Hogyan alakul a baba bőre a megszületéstől a csecsemőkoron át? Milyen külső problémákkal, tünetekkel találkozhatsz? Tudnivalók és tanácsok.
2015. Február 23.

Az újszülött bőrét megszületésekor gyakran magzatmáz borítja. Ez a fehér, sajtszerű réteg védte a magzati életben a baba bőrét többek között a felázástól. Olyan antibiotikus anyagokat is tartalmaz, amelyek különböző fertőzésektől, például a gombától védik a bőrt, ezért egyes kórházakban nem is fürdetik meg az újszülöttet közvetlenül a szülés után.

Lilás vagy sárga

Születéskor biztosan nem hamvas rózsaszín, inkább vöröses vagy lilás, még akkor is, ha minden rendben van az egyébként még ingadozó vérkeringésével és hőháztartásával. Szinte óráról órára változik a színe, és könnyen leolvashatod róla a pici hogylétét.

A sárgás árnyalat az újszülöttek több mint felénél megjelenik, a legtöbb esetben azonban olyan kis mértékű, hogy nincs szükség kezelésre. Születés után a magzati nagy mennyiségű, rövidebb életű vörösvértestek lebomlanak, ennek terméke a sárga színű epefesték, a bilirubin, amit a még kisebb hatásfokkal működő máj nem képes gyorsan eltávolítani a szervezetből, ezért az a bőrt sárgára színezve lerakódik. Kék fényterápia és gyakori szoptatás serkenti az anyagcserét és a bilirubin kiürülését.

Pattanásos

A magzatmázban található védőanyagokhoz hasonlókat találtak a kutatók azokban a piros foltokban és pattanásokban, amelyek az első hetekben jelennek meg, majd nyomtalanul el is tűnnek a baba bőréről. Aggodalomra semmi ok, ezek az ártalmatlan piros foltok éppen a jól működő immunrendszerről tanúskodnak.

Ne nyomkodd őket még akkor se, ha közepükön kis sárga genny látható. Legkésőbb három hónapos korra elmúlik az újszülöttkori akné. Ezeket a pattanásokat az anya szervezetéből kapott női hormonok okozzák. Meg kell különböztetni azonban az úgynevezett tejkiütéstől.

Kiütéses

Az arra érzékeny csecsemő immunrendszere az anya által fogyasztott tehéntejből és tejtermékből, ritkábban más élelmiszerből az anyatejbe jutott minimális fajidegen fehérje antigénjét is elutasíthatja, ez mutatkozik meg a csecsemő bőrén a fokozódó, összefüggő “grízt” képző kiütésben. Átmenetileg iktass ki minden tejterméket az étrendedből, ha pedig javulást látsz egy hét múlva, érdemes még egy ideig tartanod a diétát.

Száraz

A legtöbb újszülött bőre száraz, ráncos, de tíz százalékuknál ennek hátterében atópiás hajlam áll: a családtagok között van ekcémás, asztmás, allergiás beteg. Az atópiás dermatitisz bőrszárazsággal, viszketéssel járó betegség, amelynek tünetei időről időre változhatnak, eltűnnek vagy éppen fokozódnak – allergiás hajlamú családban különösen -, ekcémává alakulhatnak.

Az atópiás csecsemő arcán, majd törzsén vörös, viszkető, hámló foltok jelennek meg, de nem ritka a nedvedző pontocskákból összefolyó bőrkiütés, a hajas fejbőrön pedig száraz, hámló, néha sárgás réteg rakódik fel. Egyéves kortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, típusosan a térd- és könyökhajlatban, nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori. Bízd az orvosra, hogy eldöntse, csak száraz-e a baba bőre, vagy kezelést igénylő dermatitiszről van szó.

Márványos

Az első hetekben különösen feltűnő lehet a bőr erezettsége: kékes-rózsaszínes árnyalatok hálózzák be a pici egész testét. Egyszerűen annyira vékony a csecsemő bőre, hogy átlátszanak rajta az erek, különösen a kevéssé pigmentált, nagyon fehér bőrű babákon. Még nagyon kevés bőrfesték van benne, ezért a leégés veszélye óriási. Féléves kora előtt egyáltalán ne érje a bőrét közvetlen napsütés, később is csak percekben mérve, a reggeli és késő délutáni órákban.

Vékony

A felnőttekénél sokkal vékonyabb bőrön keresztüljuthatnak egyes kórokozók, vegyi anyagok, ezért használj vegyszermentes mosószereket, babamosószereket; az első fél évben magas hőfokon mosd ki vagy vasald a bőrével közvetlenül érintkező ruháit, első használat előtt mindenképpen mosd ki a frissen vásárolt ruhát, és a kerüld a kétesen szagló, színüket eresztő textíliákat.

Érzékeny

A bőr a legnagyobb kiterjedésű érzékszerv, a csecsemő számára a hallás és szaglás mellett elsődleges információforrás a világról, különösen újszülöttkorban, amikor még tökéletlen az éleslátás.

Pontosan érzi, hogy mi veszi körül, csípi a pelenkatartalom, hideg vagy meleg kézzel nyúlnak hozzá, nyomják a gyűrődések a ruháján, és mindez jelentősen befolyásolja a közérzetét.

Bőrén keresztül kellemes ingereket és sok szeretetet nyújthatsz neki, hogy megtapasztalja, élvezhető világba érkezett. Használd ki a pelenkázás, öltöztetés, fürdetés idejét a tapintásélmények átadására:

  • Meleg, olajos kezeddel gyengéden simítsd végig a végtagjait a bokától, csuklótól a törzsig.
  • Amikor nyűgös, egy szál pelusban tekerd puha, meleg takaróba, hogy egész bőrfelületén érezze a körülöleltséget.
  • Öltöztesd hálózsákba, ilyenkor egymáshoz érő meztelen lábszáraival önmagát simogatja, ez megnyugtatóan hat rá.

A bőrkontaktus sokat ad érzelmileg a babának

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin