Baba

Újszülöttkori bőrelváltozások

Az újszülött bőre fontos a hőszabályozásban, a fertőzésekkel szembeni védelemben és a külvilághoz való alkalmazkodásban. Az alkalmazkodás bonyolult folyamat, és az újszülött bőre éretlen. Ebből az ellentmondásból zavar, betegség alakulhat ki.
2002. December 13.

Még az érett újszülött sem képes verítékezni életének első heteiben, így nem tudja testhőmérsékletét ilyen módon csökkenteni. A koraszülött csak 3-4 hetes korában képes izzadni. A verejtékmirigyek teljes érettségüket csak a csecsemő 7-8 hónapos korában érik el.

Az egészséges, érett újszülött bőre puha, bársonyos, vörös színű, a bőr alatti zsírszövet jól fejlett. A koraszülött bőre vékony, feszes és élénkvörös színű, a bőr alatti zsírpárna még nem fejlődött ki. Születéskor a bőrt szürkés, faggyúszerű, sűrű anyag borítja (vernix caseosa). Ez levált hámsejtekből és zsírszerű anyagokból áll, védő szerepe van. Ezért csak az arcról távolítják el, a test többi részéről az első napok óvatos, kíméletes fürdetése, tisztítása kapcsán válik le.

Az újszülött bőrének jellemzői:

Újszülöttkori bőrelváltozások

  • vékonyabb a bőr, keskenyebb a szaruréteg, a hám- és a kötőszövet kapcsolata lazább, következésképp a bőr sokkal sérülékenyebb;
  • a verítékezés és a faggyúelválasztás csökkent, a mirigyek még nem fejlődtek ki. A verejtékmirigyek kivezető nyílásai megduzzadnak, könnyen elzáródnak;
  • a fejletlen hőszabályozásnak köszönhetően az újszülött könnyen fázik, bőre márványos kék lesz;
  • a bőrük kórokozókkal szembeni fogékonysága fokozott, mivel még nem alakult ki az ún. “védő baktériumréteg”;
  • a bőrön keresztüli felszívódás fokozott, egyrészt mert az újszülött testsúlyához viszonyítva nagyobb a testfelszíne, másrészt vékonyabb a szaruréteg, vízdúsabb a bőr. Ezért a fertőtlenítőszerek, egyes gyógyszerek (salicyl, jód, rezorcin, bórsav, hexachlorophen, stb.) használatával elővigyázatosnak kell lenni.

Az újszülöttek 2/3-ának van bőrgyógyászati eltérése, melyeknek csupán egy része a szó szoros értelmében vett betegség.

A serdülőkorihoz hasonló pattanások előfordulhatnak az újszülöttek arcán, csaknem mindig fiúknál. Anyai hormonhatásra alakulnak ki, és néhány hét, esetleg hónap alatt fertőtlenítő-szárító kezelés mellett meggyógyulnak.

Sárga, tűszúrásnyi pontok (faggyúmirigy túlműködés) lehetnek láthatóak az újszülött arcán. Ezek néhány hét alatt kezelés nélkül is eltűnnek.

Újszülöttkori bőrelváltozások

Fontos felismerni a melegkiütést. Gyakoribb, mint gondolnánk. Láz, párás, meleg környezet hatására a mirigyek kivezető nyílásában a szaru megduzzad, és akadályozza a váladék elfolyását. Fentiek eredményeképpen vörös udvarú, néhány mm-es hólyagcsák keletkeznek, főként az újszülött arcán, hátán, esetleg fartáján, néha nagy számban. Ártatlan, de mégis ijesztő betegség, különösen, ha azt is tekintetbe vesszük, hogy ezekből a jelenségekből gennyes csomók, furunkulusszerű göbök keletkezhetnek.

Kezdeti időszakban szellős ruházat, valamint a babaszoba túlfűtésének, túlpárásításának megszüntetése megoldja a problémát. Amennyiben a melegkiütés elfertőződik, gennyes csomók keletkeznek, akkor antibiotikum, esetleg sebészi megnyitás is szükségessé válhat.

Fertőzés következménye az újszülöttek hólyagos ótvara, amely kezelés nélkül gyorsan terjed az egész testen, és súlyos, életveszélyes bajjá fajulhat el. A fertőzés meleg, nedves környezetben, rossz higiénés viszonyok között alakul ki. Kezelése helyi fertőtlenítőkkel és belsőleg adott antibiotikumokkal történik.

A csecsemő köldökcsonkja is elfertőződhet. Ilyenkor nedvezővé válik, a környező bőr vörös, duzzadt. Fel nem ismert és nem kezelt esetekben a szövődmény hashártyagyulladás is lehet.

Az újszülöttek csalánszerű kiütése a 2-4. életnapon kezdődik. A jellemzője foltos pír, közepén hólyagcsával. A kiütések száma változó, helyenként bolhacsípésszerűek a jelenségek. Az újszülött általános állapotát egyáltalán nem befolyásolja. Csak időre születetteknél fordul elő, és néhány nap alatt magától is elmúlik. Enyhébb formában az újszülöttek harmadát, felét érinti. El kell különíteni a melegkiütéstől, a hólyagos ótvartól, herpesztől.

Az újszülött bőrerei hideg hatására kitágulnak, ezért a baba bőre márványos rajzolatot mutat. Ez a színeltérés meleg hatására azonnal el-múlik.

A méhen belüli életben vagy a szülés során a kicsik bőrén sérülések, hólyagok, fekélyek alakulhatnak ki, amelyek eredetét ajánlatos tisztázni, de néhány nap alatt nyom nélkül, vagy csekély hegesedés hátrahagyásával gyógyulnak.

Fertőtlenítők, vegyszerek, stb. gyulladásos bőrreakciót válthatnak ki némelyik újszülöttnél, csecsemőnél, ezért minden bőrápoló szer, fürdető- és fertőtlenítőszer bőrkímélő legyen, és lehetőleg konzerváló anyagot se tartalmazzon.

Kapcsolódó cikkeink:

Bababőr-ápolási tippek – a leggyakoribb problémák

Ha könnyen kiszárad a baba bőre

Forrás: Egészségtükör