Baba

Miért néznek ki kicsit viccesen az újszülöttek?

Mi az, ami elsőként eszünkbe jut, ha egy kisbabára gondolunk? Valószínűleg az, hogy imádni való, rózsaszínű, mandulavágású szemekkel. A valóságban kicsit máshogy néznek ki az újszülöttek.
2021. Március 07.
Miért néznek ki olyan viccesen az újszülöttek? (fotó: Getty Images)

Ha anyákkal beszélünk, akkor sokan elmondják, hogy egyáltalán nem ilyen volt az első benyomásuk a magzatmázas, kicsit véres, víztől kiázott babájukról. Az újszülöttek megjelenése egy kicsit vicces is. A momjunction.com összegyűjtötte, hogy miben és miért.

Az újszülött arca

Kezdjük az arccal. Az újszülött arca pufi, kövérkés. Ennek oka, hogy a folyadék felhalmozódik az arcuk körül még az anyaméhben. Maga a születés is nyomot hagyhat a baba arcán. De minden egyes nap elteltével egyre kisimultabb lesz.

Az újszülött szeme

Nehezen nyitják ki a szemüket az első napokban. Szemhéjuk még kissé duzzadt. A legtöbb újdonsült szülő meglepődve tapasztalja, hogy a csecsemő szeme néha kissé keresztbe néz. Ennek az az oka, hogy a csecsemők kezdetben még nehezen tudnak fókuszálni, és az első 2-3 hónapban néha keresztbe áll a szemüket.

Fülei

Elég gyakori, hogy a baba kissé torz fülű. Ennek oka lehet a méhben elfoglalt helyzetük. Mivel a csecsemőnél még nem alakult ki vastag porc, amely szilárd formát ad a füleknek, nem szokatlan, hogy az újszülöttek összecsukott vagy eltorzult füllel születnek. A fülek azonban határozott formát öltenek, amikor a porc megkeményedik.

A baba feje

Az újszülött külsejének legszembetűnőbb jellemzője, amely azonnal felkelti a figyelmét, a fejük. Sokszor hegyes, hosszúkás, csúcsos fejjel születnek, ez a születés következménye, a szülőcsatornán való áthaladásból ered. Kissé furcsa megjelenés kölcsönözve a babának. A császármetszéssel született babáknál nem tapasztalhatunk semmilyen deformitást.

A baba nyaka

Az újszülött megjelenésében az egyik legviccesebb a nyakuk. Lenne. Miért? Mert alig látható. De ott van! Csak a bőr és az arcok ráncai alatt rejtőzik.

Az újszülött bőre

Igen, az újszülött bőre az, ami egyáltalán nem olyan, mint amiket a filmekben látunk. Nem rózsaszín, tökéletesen sima a bőrük megszületés után, hanem magzatmázas, fehéres, hámlik, finom szőrzettel, a lanugoval. Röviddel a születés után a lanugo lekopik.