Terhesség

Lanugo: ezért borítja a magzat testét

A lanugo a születéskor vagy röviddel azután tűnik el a magzat testéről, helyét átveszi az úgy nevezett vellus szőrzet. De mi a szerepe a lanugonak?
2020. Március 02.
Lanugo: ezért borítja az magzat testét (fotó: Getty Images)

A lanugo a magzat testét borító úgy nevezett elsődleges szőrzet, amely a magzat egész testén megtalálható a talpak és a tenyerek kivételével. A lanugo alapvető szerepet játszik a magzat egészséges fejlődésében.

Elsődleges szerepe, hogy segíti a magzatmáz megtapadását, ezzel védi a magzat érzékeny bőrét a felázástól. A magzatmáz nagyon fontos a bőr védelmében: egyszerre védőburok, kiváló hőszigetelő és síkosító is, ami elengedhetetlenül fontos a szülés folyamatában. A legújabb irányelvek szerint nem is szabad a babát azonnal megfürdetni, eltávolítani az értékes magzatmázat a testérők megszületése után.

Mivel a lanugo segíti a magzat testhőmérsékletének szabályozását, melegen tarja őt az anyaméhben, koraszülött babáknál egy ideig valamelyest képes megőrizni a baba testhőjét.

A fehér, selymes, puha magzatpihe a terhesség 12-14. hetében alakul ki és a 19. hétre már a magzat egész testén megtalálható.

Születéskor vagy röviddel utána a lanugo nagy része lekopik. Császármetszéssel született babák esetében több lanugo marad meg. Miután a lanugo eltűnik, helyét átveszi a korai testszőrzet, elsőként a haj, a szemöldök és a szempillák.