Terhesség

Az extrém hőség a magzatra is kockázatos lehet

Az extrém hőség nemcsak az idősekre, krónikus betegekre jelenthet veszélyt, hanem a magzatra is, sőt akár olyan egészségügyi problémákat eredményezhet, amelyek egy egész életen át tartanak.
2024. Július 03.

Az extrém forróság súlyos veszélyt jelent, különösen az idősekre, vagy a terhes nőkre. Egy friss kutatás szerint az extrém forróság a magzat fejlődésére is súlyos veszélyt jelenthet – írja a Science Alert.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a kánikula növelheti a koraszülés és a halvaszülés kockázatát, ám újabb kutatások arra is rámutattak, hogy a hőség összefüggésbe hozható bizonyos veleszületett rendellenességekkel, az alacsony születési súllyal, valamint a terhesség alatti magas vérnyomással.

A kutatók most összesen 29 korábbi tanulmány eredményeit vetették össze, amelyek a terhesség, illetve különböző környezeti tényezők kapcsolatát vizsgálták. A vizsgálatok több mint 60 százalékát azokban az északi, magas jövedelmű országokban végezték, ahol általában hűvösebb az idő, de a nagyobb forróságnak kitett kismamák egészségügyi adatait is felhasználták.

hőség terhes nő

Kép: Getty Images

Az eredmények szerint összefüggés lehet a nagy forróság, valamint néhány olyan negatív hatás között, amelyek egy egész életen át problémát okoznak. Azok az emberek, akik hosszabb ideig voltak kitéve magas hőmérsékletnek a magzati fejlődésük során, az iskolában is rosszabbul teljesítettek, illetve a munkahelyen is alacsonyabb volt a keresetük, mint azoknak, akiket kevésbé terhelt meg a nagy meleg.

A kutatás szerint a szívbetegség és a magas vérnyomás, valamint a gyermekkori asztma és tüdőgyulladás is fokozott veszélyt jelent azokra, akik a magzati fejlődésük során extrém hőségnek voltak kitéve. Számos tanulmány összefüggést mutatott ki bizonyos mentális betegségek, valamint a magzati hőterhelés között, beleértve az étkezési zavarok és a skizofrénia fokozott kockázatát.

Természetesen a kismamákra is hatással van az extrém forróság, az anya egészségi állapotának romlása olyan betegségeket is előidézhet, mint a preeklampszia vagy a cukorbetegség.