Terhesség

Hurrá, nyári baba lesz!

Biztosan akadnak majd pillanatok, amikor eleged lesz a hőségből, de a nyári terhesség sok örömet tartogat a számodra. Olvasd el, miért is jó ebben az időszakban babát várni!
2013. Július 26.

Hurrá, nyári baba lesz!

1. Könnyebben formába rázódsz

A terhesség alatt és a szülést követően a leginkább a kiadós sétát ajánlják. Erre a meleg idő kiválóan alkalmas. Délután vagy este, amikor a párod hazaért már, nem tűz erősen a nap, de még mindig kellemes az idő, tegyetek egy kört a közeli utcákban, menjetek el fagyizni, vagy csak beszélgessetek. Erre a sétára kéthetes kora után a kisbabát is nyugodtan magatokkal vihetitek. Ha mégis napközben indulnál útnak, mindenképpen gondoskodj a megfelelő napvédelemről és arról, hogy eleget igyál. A babát is gyakrabban kell szoptatni, ha nagy a hőség – intézd úgy, hogy erre legyen módotok (például egy kendő takarásában), amikor megszomjazik.Viselj kényelmes szandált vagy könnyű nyári cipőt és a naptól védő, de vékony ruhát, esetleg napkalapot is. És ne stresszelj azon, ha a szülés után nem olvadnak le rólad azonnal a kilók: ahogyan kilenc hónap alatt rakódtak le rád, bőven belefér, hogy ennyi idő alatt búcsúzzanak is el tőled végleg.

2. A nyári babák magasabbak

A bristoli egyetem legfrissebb kutatása szerint a nyári babákcsontjai nagyobbra és erősebbre nőnek, annak köszönhetően, hogy édesanyjuk pocakjában több D-vitaminhoz jutnak. Ráadásul édesanyjuk tejében is több a D-vitamin, mint téli társaikéban. A megfelelő D-vitamin-bevitelről természetesen őszi vagy téli terhesség alatt is tudsz gondoskodni, és a kicsik vitaminpótlására is felhívja majd a figyelmedet a gyerekorvos és a védőnő, de ebben az időszakban ez kevesebb pluszfeladatot jelent számodra. Fontos azonban tudnod, hogy a közvetlen, erős napsugárzás több kárt okoz, mint hasznot! Délelőtt tizenegy és délután három között kerüld a napot, vagy gondoskodj a megfelelő fényvédelemről.

3. Csodásan nézhetsz ki extra ruhatár nélkül is!

Nagy pocakkal bizony kihívást jelent, hogy mindig csinos és stílusos legyél. A márkásabb, elegánsabb kismamaruhák méregdrágák, mégis kénytelen vagy közülük beszerezni jó párat, ha hidegebb időszakra esik a terhességed utolsó harmada. A nyári terhességet akár egyetlen kismamanadrággal is végigcsinálhatod. Hiszen a lengébb nyári pólók, blúzok, egyberuhák többsége kiválóan felvehető ilyenkor is, a ruha legfeljebb rövidebb lesz elöl, mint szokott.Arra viszont figyelj, hogy ha neked meleged van, akkor a babádnak is biztosan. Pocakos sétáknál, ha túlmelegedtél, keress valami hűvös helyet: egy múzeum vagy egy klimatizált bevásárlóközpont tökéletesen megfelel erre a célra, ahol le is ülhetsz pihenni, és ihatsz néhány kortyot. Arra egyébként is mindig figyelj, hogy eleget igyál: ne indulj el otthonról egy nagy üveg ásványvíz nélkül!Az ivás a szoptatási időszakban is kiemelt fontosságú: ideális esetben erre a tejbelövelléssel egy időben figyelmeztet is a szervezeted, de ha mégsem így lenne, akkor is szervezd úgy, hogy a szoptatások között legalább három deci folyadékot igyál te is.

4. Kevesebb az influenza és a megfázás

A nyári időszak nagy előnye, hogy lényegesen kevesebb vírus, kórokozó kering a levegőben, mint mondjuk ősszel vagy télen. A felső légúti megbetegedések újszülöttek esetében komolyabb szövődményekkel is járhatnak. Mire októberben megkezdődik az első járvány, a pici már három-négy hónapos lesz, megerősödött immunrendszerrel verheti vissza a nem várt támadást.

5. Kevésbé fenyeget a depresszió

Kutatások szerint kisebb a kockázata annak, hogy depressziósak lesznek a szülés után, könnyebben veszik az akadályokat az újdonsült anyukák, ha nyáron adnak életet gyereküknek. Ebben része lehet a korábban már emlegetett magasabb D-vitamin-szintnek éppúgy, mint annak, hogy jóval hamarabb és többször szabad kimozdulni a négy fal közül az újszülöttel, mint hidegebb időszakokban. A játszótéren, a közeli parkban vagy az utcákon sétálgatva könnyű összeakadni más kismamatársakkal, hamar kialakulnak az új baráti kapcsolatok, és könnyebben fenntarthatók a régiek is.Az éjszakai ébredések sem annyira nyomasztók, mert sokkal rövidebb ideig van sötét – ha este tíztől hajnali négyig alszik a babád, könnyen támad az az illúziód, hogy átaludta az éjszakát, míg télen, érthetően, nyomasztóbbnak élheted meg az éjszakai ébredéseket.

6. Könnyű lesz szülinapi bulit szervezned…

…ha a kicsi a nyár közepén születik, viszont lehet abból némi konfliktus, hogy épp a születésnapján a fél oviscsoport vagy a fél osztály nyaralni fog, de ezt áthidalhatod azzal, hogy a nyár elején, előre, vagy a nyár végén, utólag tartod meg a zsúrt. A lényeg, hogy a szép időnek köszönhetően sokkal több lehetőség közül választhatsz. Nem kell feltétlenül a lakásban ünnepelnetek: kimehettek a kertbe vagy egy közeli játszótérre is. A nagy melegben néhány apró szendvics vagy egy pizza is megteszi, és ha kapnak eleget inni, vidáman rohangálnak odakint akár az egész buli ideje alatt.Kapcsolódó cikkeink: